El Centre d’Informació i Documentació de Medi Ambient recomana “Habitantes de la oscuridad”

Aquesta obra esdevé un document valuós i únic en la seva categoria a casa nostra que ajuda a comprendre i valorar la tasca de la biologia subterrània i l’excepcional fauna que habita a les coves de la península Ibèrica i les Balears

Coordinada per Alberto Sendra i amb la col·laboració de més de 70 autors i 80 fotògrafs, entre els quals Adrià Miralles, company del Servei de Fauna i Flora del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que és autor d’alguns dels capítols i ha aportat més d’una vintena de fotografies, Habitantes de la oscuridad constitueix una obra cabdal per a l’aproximació a la fauna que habita al medi subterrani del territori ibero-balear. Aquesta publicació, editada per la SEA: Sociedad Entomológica Aragonesa, tracta de manera extensiva però assequible i en un únic volum cadascuna de les espècies identificades en aquests hàbitats.

Aquesta obra s’estructura de la manera següent: una introducció inicial formada per dos capítols, el primer titulat Continente subterráneo y sus cuevas, on s’explica la gènesi i formació d’aquest tipus d’hàbitats; i un segon capítol, Ecosistemas de las cuevas y su fauna, on es proporciona una visió general sobre la vida a les coves i els seus habitants. Segueix aquesta primera introducció el gruix principal de l’obra, format per 34 capítols que aborden, específicament i per grups, la fauna ibero-balear de les coves i el medi subterrani. La publicació conclou amb quatre capítols: en primer lloc, un epígraf de síntesi que exposa la diversitat d’espècies que habiten aquests espais i destaca les regions geogràfiques més rellevants alhora que exposa diferents escenaris paleogeogràfics que expliquen l’origen de les espècies cavernícoles. El segon capítol d’aquest darrer apartat relata la història dels descobriments en la disciplina de la bioespeleologia, en què reivindica els naturalistes, espeleòlegs i zoòlegs que la van fer possible. A continuació, el lector troba un capítol dedicat a mostrar els perills que suposa malmetre els ecosistemes de les coves i a presentar algunes propostes que s’han endegat de cara a la seva conservació. Finalment, l’obra acaba proporcionant una síntesi de les tècniques i els materials que s’utilitzen en l’exploració de les coves, els mètodes de recol·lecció, l’estudi morfològic, molecular i estadístic de la fauna i, finalment, la fotografia especialitzada en la vida cavernícola.

En conjunt, aquesta obra esdevé un document valuós i únic en la seva categoria a casa nostra que ajuda a comprendre i valorar la tasca de la biologia subterrània i l’excepcional fauna que habita a les coves de la península Ibèrica i les Balears.


Sendra Mocholí, A. (coord.) (2023). Habitantes de la oscuridad: fauna ibero-balear de las cuevas. Zaragoza: Sociedad Entomológica Aragonesa.

Font: Departament d’Acció Climàtica

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *