El nombre d’afiliats a la Seguretat Social a Catalunya ha experimentat un notable increment al mes de novembre, segons les dades definitives. El creixement de 90.990 persones en comparació amb l’any anterior suposa un augmente considerable del 2,6%, situant-se la xifra total en 3.536.485 persones.
Aquest augment s’ha distribuït de manera heterogènia entre les comarques catalanes. Entre les àrees que han destacat positivament trobem el Solsonès, amb un impressionant increment del 11,9%, tot i veure’s afectada per la nova divisió comarcal. També cal esmentar l’Alt Empordà, que ha vist créixer la seva afiliació en un 4,6%. Contràriament, altres regions com la Segarra i Osona, també afectades per aquesta nova divisió, han patit descensos del 4,6% i de l’1,8%, respectivament. A aquesta baixada s’hi sumen l’Alta Ribagorça amb un -1,5% i la Conca de Barberà amb un -0,3%.
Pel que fa a l’evolució respecte al mes d’octubre, s’ha observat un augment global de 11.380 persones, representant un 0,3% d’increment a tota Catalunya. Aquest augment s’ha distribuït de manera similar, augmentant en 34 comarques i Aran i disminuint en 8.
Analitzant per gènere i en comparació amb l’any anterior, es destaca que el nombre de dones afiliades ha experimentat un augment del 3,0%, superant lleugerament l’increment dels homes, que ha estat del 2,3%.
En relació a les edats dels afiliats, tots els grups han vist un creixement excepte el grup d’edat comprès entre 30 i 44 anys, que ha mostrat una disminució del 0,1%. Els increments més destacats han estat en el grup de 55 anys o més, amb un 5,4%, seguit dels menors de 30 anys amb un 5,2%, i finalment els de 45 a 54 anys amb un 2,7%.
Quant a la nacionalitat dels nous afiliats, es fa evident que l’increment interanual dels estrangers ha estat més intens, amb un 7,6%, en comparació amb el 1,7% dels afiliats de nacionalitat espanyola.
En el context sectorial, les afiliacions al sector serveis han representat el 79,0% del total, augmentant un 3,0% interanual i experimentant creixements a gairebé tot el territori excepte en 3 comarques. La indústria ha vist créixer les seves afiliacions en un 1,4% a Catalunya i en 30 comarques. Pel que fa a la construcció, s’ha registrat un increment del 1,6% interanual, presentant augment a 24 comarques i Aran. Únicament el sector de l’agricultura ha vist disminuir les seves afiliacions, amb una baixada del -1,0%, equivalent a 515 afiliacions menys que l’any anterior.
En quant al tipus de jornada laboral, s’ha constatat que el 19,7% de les afiliacions per compte d’altri al novembre del 2023 són a jornada parcial. Aquest percentatge s’eleva significativament en el cas de les dones, arribant al 26,8%, més del doble que en el cas dels homes, que és del 12,6%.
Pel que fa a la temporalitat laboral, s’ha observat una disminució en la proporció d’afiliacions temporals a la Seguretat Social, situant-se en un 11,9%, 2,3 punts menys que l’any anterior. Destaca la Ribera d’Ebre com la comarca amb major índex de temporalitat, amb un 17,7%, gairebé doblant el grau de temporalitat en comarques com el Baix Empordà i l’Alt Empordà, que se situen al voltant del 9%.
Aquests increments i disminucions reflecteixen la dinàmica del mercat laboral català, mostrant una tendència a l’augment generalitzat amb algunes àrees geogràfiques i sectors específics que presenten reptes o creixements més destacats.
Font: Idescat