Protecció Civil homologa 15 nous plans d’autoprotecció, entre els quals destaquen la cavalcada dels Reis i la Festa de Cap d’Any a Barcelona

  1. També s’han homologat el PAU de la festa de Cap d’Any al Poble Espanyol i la revisió del PAU de l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat
  2. Avui també hi ha hagut 11 plans d’autoprotecció que no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos

La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, que s’ha reunit avui per últim cop aquest 2023, ha homologat 15 nous Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen la celebració del Cap d’Any i la Cavalcada dels Reis Mags de Barcelona; la festa de Cap d’Any al Poble Espanyol. També destaquen la revisió del PAU de l’Estadi Olímpic Lluís Companys per adequar-se als partits del Futbol Club Barcelona; la millora del PAU de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat; i la revisió periòdica del PAU del Parc Aquàtic Aquopolis Costa Daurada; entre altres.

A la Comissió hi ha participat la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el subdirector general de Seguretat Industrial, Florenci Hernández, per delegació la directora general d’Indústria.

La reunió d’aquest divendres ha estat la 29a i última de l’any de la Comissió d’Autoprotecció (que es va reunir per primera vegada el març de 2021), creada per agilitzar el procés d’homologació dels plans d’autoprotecció i que ha permès reduir de forma significativa els terminis de resolució expressa dels procediments.

Els 15 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 866 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament el març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 881 plans d’autoprotecció homologats.

Plans d’Autoprotecció d’esdeveniments culturals, empreses amb productes químics, cinemes, entre altres

Per vegueries, els 15 Plans d’Autoprotecció (PAU) que s’han homologat avui pertanyen a:

  1. Barcelona: 10
  2. Girona: 3
  3. Penedès: 1
  4. Tarragona: 1

Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió hi ha 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus (SEVESO, que formen part del PLASEQCAT); una instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants; una subestació de distribució d’energia elèctrica en alta tensió; una instal·lació amb elevada càrrega de foc; un aeroport; un edifici d’oficines; un hotel; una instal·lació esportiva; un càmping (risc d’incendi forestal); un cinema multisales i un parc aquàtic.

Entre aquestes activitats figura l’Estadi Olímpic Lluís Companys que ha presentat una revisió del seu PAU per adequar-se als partits del Futbol Club Barcelona. Així mateix, l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha presentat una revisió del seu PAU per incorporar millores detectades en els simulacres i activacions més recents.

Quant a les activitats temporals, es tracta de 2 esdeveniments en espai NO delimitat (celebració de Cap d’Any a Barcelona i Cavalcada dels Reis Mags de Barcelona); i un esdeveniment musical en espai delimitat (revetlla de Cap d’Any al Poble Espanyol). Els PAU d’aquestes activitats preveuen uns dispositius d’autoprotecció (equips sanitaris, d’intervenció, etc.) específics i en coordinació amb Protecció Civil de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona.

Els membres de la Comissió també han tingut coneixement de l’informe favorable emès per la Direcció General de Protecció Civil pel PAU de la celebració de Cap d’Any al palau firal la Llotja de Lleida.

Plans no homologats

A la Comissió d’avui s’han informat també 11 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:

  1. Barcelona: 6
  2. Girona: 3
  3. Lleida: 1
  4. Penedès: 1

Per tipologia, corresponen a activitats no temporals (9) i 2 corresponen a activitats temporals.

Pel que fa a les activitats no temporals, hi ha un establiment afectat per la normativa d’accidents greus (SEVESO, que forma part del PLASEQCAT); 2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants; una instal·lació amb líquids refrigerants; una infraestructura hidràulica (presa); un centre comercial; un hotel i 2 càmpings (risc d’inundació).

Pel que fa a les activitats temporals, es tracta d’un festival i un concerta l’aire lliure.

La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.

En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.

Què són els PAU?

L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.

El pla d’autoprotecció s’ha d’implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *