Es confirma el creixement del virus de la grip

L’onada epidèmica de la grip segueix creixent i baixa la del virus respiratori sincicial (VRS). Alhora, es registra un augment d’ingressos amb la covid a hospitals, segons indica el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC).

El pic actual d’incidència de la grip, situat en 153 casos per 100.000 habitants, és major que l’any passat en aquestes dates, però inferior encara al dels anys anteriors a la pandèmia.

El sistema de salut de Catalunya té tots els dispositius assistencials preparats per donar resposta a l’increment de la circulació de virus respiratoris. Els centres sanitaris experimenten activitat habitual per aquestes dates.

Situació epidemiològica

Durant la setmana del 25 al 31 de desembre del 2023, la incidència de les infeccions respiratòries agudes registra un lleuger descens en relació amb la setmana anterior, probablement per les festes de Nadal i pel menor ús dels serveis assistencials.

Hi ha 720 persones ingressades per covid en llits convencionals, 176 més que la setmana anterior, i 24 persones ingressades a l’UCI, 11 més que la setmana anterior.

Mesures per prevenir infeccions respiratòries

  • Rentar-se les mans adequadament i sovint.
  • Tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús en esternudar o tossir, i llençar-lo després a les escombraries.
  • Ventilar els espais tancats.
  • Usar mascareta si es tenen símptomes respiratoris i evitar el contacte amb persones fràgils mentre es pateixi la malaltia.
  • Limitar els contactes o quedar-se a casa si et trobes malament i consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica, o si l’evolució és dolenta.
  • Demanar cita per vacunar-se de grip i de covid si no es tenen les vacunes al dia.

Cobertura vacunal

La cobertura vacunal de les persones vulnerables enfront de la covid és del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys. La cobertura enfront de la grip en aquests grups d’edat és superior, amb un 65% i un 53%, respectivament.

Augment habitual i garantit de l’activitat assistencial

L’increment de l’activitat de la darrera setmana s’ha donat principalment als Centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), que han atès més de 6.000 urgències diàries de mitjana. Als hospitals, s’ha incrementat un 1,3% l’activitat a les urgències (11.176 visites diàries de mitjana) i ha augmentat el percentatge d’ingrés hospitalari, que és lleugerament superior al de fa set dies.

Pla d’hivern 2023-24

El Pla d’hivern 2023-24 té l’objectiu de monitorar l’activitat i donar resposta a l’increment de la demanda habitual durant l’hivern.

Enguany, el pla disposa d’un import econòmic de més de 37,5 milions d’euros, que es reparteix a totes les regions sanitàries.

Font: Gencat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *