Percentatge de precipitació respecte de la mitjana climàtica.
Un desembre càlid arreu, especialment a l’alta muntanya, i força sec, ha tancat un any 2023 que se situa com el segon més càlid i dels més secs a Catalunya d’ençà que hi ha dades. El primer més càlid va ser l’any 2022.
La temperatura mitjana dels mesos més càlids de l’any (març, abril i el període entre juny i desembre), va registrar valors d’anomalia generals superiors als 2 graus. Alguns mesos fins i tot van presentar valors d’anomalia superiors als 3 graus.
La primavera, l’estiu i la tardor, excepcionals per manca d’aigua
Desembre del 2023 també es compta com el novè mes de l’any que presenta dèficit pluviomètric.
Cal destacar a més, que la primavera i la tardor, tradicionalment humides, han estat seques o molt seques aquest 2023. Aquesta dinàmica també la va mostrar el passat 2022.
Calorades
Durant l’any 2023 hi ha hagut alguns moments de fred, ha plogut fort en algunes ocasions i llocs puntuals, però sobretot ha fet calor. Destaquen dies excepcionalment càlids entre el 10 i el 13 de març, un episodi de calor extraordinària a finals d’abril, un pic de calor l’11 de juliol amb màximes de fins a 41 graus a Ponent, i un altre pic el 18 de juliol, amb màximes de fins a 45 graus a punts de l’Empordà.
Entre el 18 i el 25 d’agost, es va produir una onada de calor, de les més intenses que s’han registrat a Catalunya. Va ser una setmana de calor excepcionalment intensa, persistent i general.
Al conjunt de Catalunya, 2023 és el segon any més càlid
A partir de l’anàlisi de les dades de 19 sèries climàtiques repartides arreu del país, es constata que l’any 2023 ha estat el segon més càlid, com a mínim, des del 1950, que és quan es disposa de sèries climàtiques amb una bona cobertura geogràfica. L’anomalia respecte del període 1961-1990 se situa en 2,5 graus. Aquesta anomalia s’ha quedat a dues dècimes de l’any 2022, que amb 2,7 graus, ostenta la primera posició entre els anys més càlids.
A escala global, 2023 serà l’any més càlid
Els resultats de Catalunya estan en la mateixa línia que els publicats fins ara pel Programa Copernicus d’Observació de la Terra, impulsat per la Unió Europea. L’anàlisi de les dades recollides fins al novembre, constaten que l’any 2023 serà amb tota probabilitat l’any més càlid mai registrat a escala planetària, mentre que a Europa seria el segon, molt pròxim a 2020 que seria el primer.
Segons l’informe preliminar de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), l’anomalia de la temperatura mitjana global planetària del 2023 s’estima que serà d’1,4 graus (± 0,12 °C) respecte del període 1850-1900.
Font: Gencat