El seguiment de la sequera inaugura l’activitat institucional del departament d’Acció Climàtica del 2024

El conseller Mascort s’ha reunit aquesta tarda amb els agents econòmics per fer seguiment de l’estat de la sequera

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, ha inaugurat avui l’activitat institucional del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural d’aquest 2024 amb el seguiment de la sequera com a principal eix d’actuació. El conseller s’ha reunit amb els representants del món local, en primer lloc, amb els representants dels operadors d’abastament en alta de les conques internes, en segon lloc, i amb els agents econòmics, en tercer lloc, per fer el seguiment de l’estat de la sequera i de les diferents mesures que s’estan prenent per fer-hi front.

En la trobada amb el món local hi han assistit representants de les quatre diputacions, de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Federació de Municipis de Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Associació de Micropobles de Catalunya. En la trobada amb els ens supramunicipals d’abastament en alta hi ha pres part el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, la Mancomunitat d’Aigües de Merlès, la Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau i Palau-saverdera, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, el Consell Comarcal del Bages, el Consorci d’Aigües de Tarragona, el Consell Comarcal del Maresme, el Consell Comarcal d’Osona, Terrassa Cicle Integral de l’Aigua, ABEMCIA, Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter, Figueres de Serveis SA, Aigües de Manresa i Aigües de Vilafranca. En la reunió amb els sectors econòmics hi ha participat Foment, PIMEC, UGT i CCOO, a més del secretari de Treball del departament d’Empresa i Treball, Enric Vinaixa.

En aquestes trobades, Mascort ha exposat que les reserves dels embassaments del sistema Ter-Llobregat se situen a l’entorn del 17% i mantenen la tendència decreixent, i per això ha comminat tots els actors a seguir treballant plegats perquè la sequera és un problema de país. El conseller ha celebrat l’èxit de la línia extraordinària d’ajuts per valor de 50 milions convocada per l’ACA, destinada a millorar l’eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa. La mesura ha rebut 888 sol·licituds de 704 ens locals per reparar fuites d’aigua i millorar les xarxes de distribució, xifra que reflecteix que tothom està apostant de manera ferma per una gestió més eficient de l’aigua.

A més, el conseller ha recordat que les diferents mesures que s’han anat aplicant per part del Govern han permès endarrerir entre 6 i 8 mesos l’activació de les fases del Pla de sequera que suposen majors limitacions. En aquest sentit, Mascort ha explicat que l’any 2023 es van produir 75 hm3 d’aigua dessalinitzada, la xifra més alta registrada fins ara. Entre 2022 i 2023, les dessalinitzadores catalanes han aportat 140 hm3 al sistema, fet que demostra la importància de l’acció anticipada i preventiva. Les dessalinitzadores treballen a la seva màxima capacitat des de l’agost del 2022. També ha recordat que, des de l’activació del Pla Especial de Sequera al setembre de 2021, el Govern ha destinat més de 450 milions d’euros per fer front a la sequera, tant per garantir l’accés a l’aigua com per pal·liar els efectes de la seva escassetat, que s’han notat sobretot en el sector agrari.

Finalment, el conseller ha recordat que el Govern segueix adoptant mesures per garantir de manera estructural l’abastiment d’aigua en el futur. Així, s’ha referit a l’inici dels tràmits per disposar de dues plantes de regeneració a les depuradores de Reus i Valls, en el marc de l’aposta que està fent el govern per l’aigua regenerada com a eix de la política hidrològica del país.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *