La Fira de la Terrissa de la Galera tindrà lloc de l’1 al 5 de maig de 2024

Fins fa ben poc l’organitzava juntament amb l’Associació cultural «Lo Cadub«, entitat sorgida a conseqüència de les inquietuds culturals d’un grup de gent de la Galera, entre ells el mossèn del poble en aquell moment (Mossèn Manel Domenech). Aquest grup de gent se solien reunir i organitzar alguna activitat. Van muntar, per exemple, una exposició amb motiu de les Festes Majors de l’any 1993, sobre «Com vivien els nostres iaios», i, aquell mateix any, per Nadal, van organitzar una petita representació d’escenes bibíques, amb molt bona acollida. A partir de l’èxit d’aquestes activitats, aquest grup de gent s’organitza ja d’una manera seriosa com associació.
Tenint en compte el passat terriser del poble, tan importnat, i pensant que seria un bon reclam, van organitzar l’any 1994 la primera Fira de la Terrissa de la Galera, a nivell molt reduït quant a espai (la plaça del Mercat) i expositors: els terrissers de la Galera, alguns de les Terres de l’Ebre i de Castelló. Fou un èxit total, i per això, l’any següent es va tornar a organitzar ampliant-la amb més expositors. Any rere any, aquesta s’ha anat ampliant, i ara és una fira internacional.

*Descripció:

– Fira de caràcter monogràfic (terrissa/ceràmica). Se celebra anualment coincidint amb l’1 de maig.

– Es realitza al centre de la Galera, als carrers: Major i sant Llorenç, plaça del Mercat, plaça d’Espanya, Centre i Travessia del forn.

L’entrada al recinte és gratuïta i, durant els dies que dura, hi ha un programa d’activitats al seu voltant:

– Se celebra el Dia de la Comunitat. Cada any una comunitat autònoma aporta una representació dels seus artesans, que exposen a un lloc privilegiat de la Fira: la plaça del Mercat. S’organitza un dinar per als expositors i artesans al Casal de la Vila.

– Se celebra el Dia del País convidat. Cada any hi ha la representació d’un país. Es situen a la plaça de davant de l’Ajuntament. D’aquesta manera es podrà descobrir la terrissa i la ceràmica d’arreu del món (Fins l’any 2020)

– Cada any, es pot trobar la peça commemorativa de col·lecció. Edició limitada de 112 peces signades i numerades, realitzades per un artesà terrisser participant a la Fira.

– Premi al millor estand decorat.

– Taller «Enfanga’t a la Fira» per aprendre a modelar el fang de manera bàsica.

– Demostracions al torn d’elaboració de peces per part dels terrissers particpants a la Fira

– Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa Vila de la Galera (Fins l’any 2020)

– Exposició de ceràmica contemporània, coincidint amb aquesta Fira, a la Sala 2,  sala d’exposicions de caràcter temporal, de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.

Font: Ajuntament de la Galera

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *