L’ACA habilita dos nous punts de control en rius, amb finançament dels fons europeus Next Generation

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació els contractes per habilitar dos nous punts de control de cabals en dos rius, concretament un en el riu Cardener, a l’altura de Castellgalí (Bages), i un altre en el riu Brugent a l’altura d’Amer (la Selva). Aquestes dues actuacions, que suposen una inversió superior als 1,4 MEUR, seran finançades amb fons europeus Next Generation.

L’estació d’aforament del riu Brugent, a Amer, estarà ubicada abans de la confluència amb el riu Ter. La construcció es farà sota l’estructura del Pont de Santa Brígida, amb una amplada total de més de 30 metres. L’estació, pressupostada en més de 585.000 euros, també disposarà d’un connector fluvial per facilitar el pas de peixos i, permetrà conèixer els cabals aportats pel Brugent al Ter, especialment, en episodis d’avinguda.

Pel que fa a l’estació d’aforament del Cardener a Castellgalí, que té un cost superior als 902.000 euros, els treballs consistiran en la remodelació del punt de control que es troba en aquest tram i que està inoperatiu, incorporant un connector fluvial i una estació per a la mesura de la qualitat de l’aigua. L’estació actual es troba aigua amunt de la confluència amb la riera de Cornet, a l’alçada del Club de Golf La Roqueta. Just aigua avall de l’estació actual, al marge dret, hi trobem el retorn del canal de la central hidroelèctrica de La Presa. Aquest indret es caracteritza per ser una zona més aviat planera, amb marges extensos i sense massa desnivell, amb la qual cosa, l’extensió de la zona inundable pren amplades considerables. Abans de la remodelació del punt de control es farà una desbrossada de la zona i, posteriorment, es revegetarà amb plantes i arbres autòctons. Aquesta nova infraestructura de mesura permetrà conèixer el cabal i la qualitat de l’aigua del riu Cardener abans de la confluència amb el riu Llobregat.

Xarxa de control

L’ACA disposa d’una xarxa de control automàtica, amb prop de 190 punts de control, en embassaments, aforaments en rius i canals, estacions de qualitat i piezòmetres per a controlar l’estat dels recursos hídrics.

Aquesta xarxa es divideix en 80 aforaments en rius, 12 en embassaments, 31 en canals de derivació, 12 en estacions automàtiques de control de la qualitat i 54 piezòmetres automàtics.

Per dur a terme la mesura directa i puntual de cabals en rius i canals, l’ACA disposa de tècnics aforadors i mitjans materials (equips d’aforament) per realitzar mesures d’aforament de cabals. Aquestes mesures es realitzen en tots els escenaris hidrològics (sequera, normalitat i episodis d’avinguda) amb diferents objectius com poden ser: control de cabals ambientals o, a l’altre extrem, cabals d’avinguda, verificació i calibratge de les corbes de cabals (relació alçada – cabal) de les estacions d’aforament, control de les derivacions dels aprofitaments d’aigües superficials, realització d’estudis tècnics o científics, entre d’altres.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *