Aprovada la primera estratègia conjunta per coordinar l’atenció a la salut mental a Catalunya

El Govern destinarà vora 20 milions d’euros en implementar tots els objectius prioritaris del Pacte Nacional de Salut Mental, segons ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, durant la tercera trobada de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, on s’ha aprovat la primera estratègia conjunta per coordinar l’atenció a la salut mental a Catalunya. Així mateix, tots els departaments de la Generalitat s’implicaran per tal d’implementar totes les accions prioritzades per aquest 2024 i el Pacte Nacional de Salut Mental es farà un seguiment exhaustiu i regular.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha anunciat l’impuls en la creació d’una Llei de Salut Mental i Benestar Emocional que faciliti el consens i possibiliti la transformació de tot el sistema per fer-lo més eficaç i eficient. L’Executiu vol avançar cap a un model comunitari de promoció, prevenció, atenció i recuperació biopsicosocial de les persones, amb un enfocament transversal i una mirada holística de l’atenció a les persones.

Durant la trobada, s’ha presentat els resultats de l’Anàlisi de la situació de la Salut Mental i Benestar Emocional a Catalunya. El doctor Josep Lluís de Peray Baiges, encarregat d’elaborar aquest informe, ha destacat algunes dades que posen de manifest la necessitat d’actuar davant d’una situació que s’ha agreujat en els últims anys. A Catalunya, un 13% de la població, al voltant d’un milió de persones, estan afectades d’un trastorn mental, segons estimacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

A més, el 24% de les persones de 15 anys o més, declara tenir malestar emocional, mentre que un 7,4% de la població de 4 a 14 anys reconeix patir un problema de salut mental. A aquestes xifres, se’n sumen d’altres que porten un increment substancial de la demanda d’atenció als problemes de salut mental.

Un dels segments de la població on els problemes de salut mental han crescut exponencialment, és entre la població adolescent i jove de tot Catalunya. És per això que, entre les iniciatives que es prioritzaran durant el 2024, hi ha la consolidació del servei de xat per a joves “Obro feel”, que el Govern impulsa des de novembre com a projecte pilot, i l’aplicació de 17 accions que treballaran per millorar la salut mental i benestar emocional d’infants i adolescents dels 0 als 18 anys.

Es treballarà de forma col·legiada en la detecció de trastorns del neurodesenvolupament amb equips formats per pediatres, professionals dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP), equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP), i els serveis d’atenció a la infància i adolescència. Una estratègia transversal que no deixarà de banda el suport a les famílies.

El Pacte de Salut Mental i Benestar Emocional preveu 6 línies i 23 objectius estratègics i es desplegarà entre el 2023 i el 2030 amb la possibilitat d’estendre’s fins el 2030-2040. Les 6 línies estratègiques prioritzades són:

  1. Participació i empoderament. Enfocament des de la perspectiva de la persona que pateix un problema de Salut Mental.
  2. Prevenció dels trastorns mentals, promoció i protecció del benestar emocional a totes les edats de la vida / transicions de la persona. Enfocament sectorial i social de la SM. Contribució del sector de la SM a la gestió i l’abordatge de l’impacte dels determinants estructurals i socials que afecten la SM i el benestar emocional.
  3. Accés, qualitat i orientació al valor. Serveis de salut mental accessibles i de qualitat.
  4. Serveis integrals, integrats, multisectorials i adaptables a entorns comunitaris i amb una cartera de serveis que doni resposta a les necessitats de manera efectiva i eficient.
  5. Lideratge i governança eficaços en l’àmbit de la salut mental.
  6. Enfortiment dels sistemes d’informació, les dades científiques, la innovació i la recerca sobre la salut mental. Orientació al futur.

Al marge del president Aragonès i la consellera Vilagrà, per part del Govern hi han assistit el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre. També hi ha participat la directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana.

El Pacte Nacional de Salut Mental

El Pacte Nacional de Salut Mental (PNSM) planteja un canvi de paradigma i formula un Pacte de Salut Mental i Benestar Emocional (SMiBE) que estigui basat en els drets de les persones i que impliqui a tots els sectors amb influència en la salut mental i el benestar emocional. Així mateix, el PNSM considera imprescindible l’elaboració d’una Llei de Salut Mental i Benestar Emocional de Catalunya, una dotació pressupostaria per executar totes les accions plantejades i finalment, la creació d’un Observatori de Salut Mental que faciliti la mesura, l’avaluació i la rendició de comptes.

Font: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *