Els Bombers de la Generalitat han treballat en 83.053 serveis l’any 2023

Durant l’any 2023, els Bombers de la Generalitat han treballat en 83.053 serveis arreu del territori, segons les dades provisionals a tancament d’any, fet que suposa un increment de 5.003 serveis més respecte el 2022, un 6,41% més, quan el Cos va fer 78.050 actuacions.

Si observem les dades detingudament, els serveis que més han ocupat el Cos de Bombers han estat els salvaments, amb un total de 18.787 actuacions. Aquest grup d’actuacions contempla des de rescats al medi natural i rescats urbans, fins a obertures d’ascensor, recerques, guiatges o acompanyaments. El segon gran grup de serveis és el d’incendis urbans, amb 15.688 actuacions, com són els incendis d’habitatge, d’indústria, de contenidors de residus i de vehicles, entre d’altres.

En tercera posició, el servei més recurrent dels Bombers són les assistències tècniques, amb 11.379 actuacions, grup que inclou les revisions estructurals d’edificacions, l’actuació en inundacions o en temporals per vent i el salvament de béns. En quarta posició hi ha els serveis relacionats amb la mobilitat, amb 10.878 actuacions per accidents de trànsit, neteges de calçada i accidents de tot tipus de transports. Aquesta tipologia de serveis ha tingut un increment notable respecte el 2022, amb gairebé 1.100 actuacions més.

Actuacions al medi natural

Pel que respecta a les actuacions del Cos al medi natural, l’any 2023 se n’han realitzat 2.152, la majoria per salvaments i/o rescats de muntanya i amb un repunt els mesos de juliol i agost. Comparant-ho amb les dades de l’any 2022, quan se’n van realitzar 1.857, i el 2021, que en van ser 1.954, la tendència és a l’alça.

El mes de febrer de 2023 es va incorporar una nova codificació de serveis d’aquest tipus, com són els acompanyaments de persones perdudes, que són l’acció que realitza un recurs de bombers, que arriba fins a la persona perduda i l’acompanya en el recorregut fins a una zona coneguda i segura, verificant que no cal cap més acció per donar per resolta l’actuació, i el guiatge de persones perdudes, que és el mètode pel qual una persona perduda és adreçada per bombers fins a un lloc conegut i segur de manera remota.

Des del Cos de Bombers es recorda la importància de seguir els consells de seguretat a la muntanya, especialment els dies en què hi ha avisos meteorològics, per tal de minimitzar el risc durant la realització d’activitats al medi natural. Al web també hi ha un apartat d’estadístiques de salvaments en medi natural que s’actualitza automàticament i on es poden observar les dades filtrades per mes, comarca i municipi.

Incendis de vegetació

Finalment, i pel que fa a les dades d’incendis de vegetació, a Catalunya hem tingut 5.769 serveis per incendis de vegetació agrícola, forestal i urbana. A la tendència de serveis mes a mes podem observar l’efecte de la sequera acumulada durant els mesos que van ser més secs de l’any, com el març i l’abril, on vam tenir un increment molt notable de serveis en relació el 2022, així com la situació en què ens vam trobar al juny, sent un mes força humit, on vam tenir pràcticament la meitat de serveis respecte el 2022.

La tendència amb què acabem el 2023 mostra també un increment rellevant respecte el 2022, i comencem el 2024 amb una situació complicada a mesura que els dies es vagin allargant i pugin les temperatures, aspectes que evidencien que el risc d’incendi s’ha desestacionalitzat i que va més enllà de la campanya forestal.

A finals de juliol es va obrir el Visor elaborat pel Cos de Bombers de la Generalitat, que mostra la localització i les característiques més rellevants dels serveis que estan atenent en temps real, tipificats com a incendis de vegetació.

Font: GENCAT

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *