El Jutjat de Tafalla detecta indicis de delicte ambiental a la macrogranja Vall d’Odieta

  • Després de la fase d’instrucció i investigació, el Jutjat de Tafalla ha traslladat la interlocutòria a l’Audiència Provincial de Navarra per a la continuació del procediment judicial
  • Fundació Sustrai i Greenpeace exigeixen al Govern de Navarra més implicació i demanen, a més, que s’impulsi un model agroecològic local que afavoreixi el retorn al camp i garanteixi unes condicions de vida econòmiques i materials dignes als qui hi treballen

Tres anys després que donés inici el procediment contra l’empresa Valle de Odieta, el Jutjat de Tafalla ha detectat indicis de delicte ambiental a la macrogranja de Caparroso i ha traslladat la continuació del procediment judicial a l’Audiència Provincial de Navarra.

El 2021, la Plataforma Navarra contra les Macrogranges -en què s’integren Greenpeace i la Fundació Sustrai- va presentar una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Navarra per un important episodi de contaminació de sòl i aqüífers que va afectar la Zona Especial Conservació de els trams baixos del riu Aragó i Arga. Presumptament es va produir com a conseqüència de regar amb digestats resultants del procés de biometanització les parcel·les agrícoles properes a l’explotació de Vall d’Odieta a Caparroso.

Un cop obert el procediment judicial, tant la Fundació Sustrai com Greenpeace, membres de la Plataforma Navarra contra les Macrogranges, es van presentar a la causa oberta per conèixer les actuacions judicials i tractar de dirimir les responsabilitats davant la gravetat dels impactes derivats dels abocaments contaminants.

Conclosa la fase d’instrucció, després de la pràctica de les diligències de la investigació, el Jutjat de Tafalla ha traslladat les parts per a la continuació del procediment judicial.

Tant la Fundació Sustrai com Greenpeace reiteren la necessitat d’investigar fins a les darreres conseqüències els possibles delictes ambientals i de depurar responsabilitats. «Més encara quan la protecció de la biodiversitat, del terra i de l’aigua representa una necessitat de primera magnitud en aquests moments d’emergència climàtica», assenyalen.

Les organitzacions també insisteixen que el Govern de Navarra hauria d’implicar-se de manera efectiva en la defensa i la integritat dels espais protegits que són de la seva incumbència, així com de la salut de totes les navarreses i navarresos: “Per això, exigim al Departament de Desenvolupament Rural i Medi Ambient del Govern de Navarra voluntat, mitjans i recursos per revertir la situació de tots els territoris contaminats per excés de nitrats associats. Alhora, us demanem que abandoneu el model d’agroramaderia industrialitzada que està afavorint i que, al seu lloc, impulsi un sistema agroecològic local, desconcentrat i amb polítiques públiques de xoc que afavoreixin el retorn al camp i garanteixin unes condicions de vida econòmiques i materials dignes als qui hi treballen”, conclouen.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *