Cambrils se suma a la campanya de prevenció del suïcidi

L’Ajuntament de Cambrils s’ha sumat a la campanya de prevenció del suïcidi “No el deixis caure en el pou del suïcidi” impulsada pel Departament de Salut de la Generalitat. La plaça del Pòsit de Cambrils és un dels 90 punts d’aquesta campanya que vol posar èmfasi en la detecció en la detecció i prevenció, per part de l’entorn, de les conductes que atempten contra la pròpia vida i en demanar ajuda, si cal, al telèfon 061/Salut Respon.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa; la regidora de Salut, Gemma Balanyà, i la gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Imma Grau, es van acostar a veure aquesta acció de carrer, que consisteix en la instal·lació d’un vinil circular negre de 260 cm de diàmetre que romandrà al terra de la plaça del Pòsit durant un mes aproximadament.

Amb aquestes instal·lacions, situades en espais d’elevada concurrència, es vol conscienciar tant familiars com l’entorn perquè no es banalitzi davant situacions de risc. Així, reforça la necessitat d’acompanyar i ajudar les persones susceptibles de desenvolupar una conducta suïcida.

L’alcalde i la regidora de Salut han fet una crida a estar alerta als possibles signes perquè detectar idees suïcides abans que es produeixi un intent és cabdal per poder prevenir pèrdues evitables. En la mateixa línia, la gerent d ela Regió Sanitària ha remarcat la importància de treballar tot allò que envolta la persona amb ideació suïcida. “Hem d’estar atents, escoltar i ajudar qui es trobi en aquesta situació animant-lo a contactar amb el telèfon 061″, ha afirmat.

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte del 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.

Amb dades provisionals, s’han identificat 1.904 episodis l’any 2023 en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte de l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi. Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7,9 i 9,2 del 2011 al 2022 inclòs.

Amb les dades de 2022 publicades per l’Instituto Nacional de Estadística, l’any 2022 s’han notificat 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, el que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants. L’any 2022 es va produir un increment 5% de la taxa estandarditzada per 100.000 habitants.

Font: Ajuntament de Cambrils

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *