El Govern de la Generalitat de Catalunya protegeix el conjunt de pintures rupestres de la Serra de la Mussara

Es protegeix l’entorn ambiental que envolta els abrics amb pintures rupestres declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO

La delimitació dels entorns de protecció es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles

El Govern protegeix els entorns ambientals al voltant dels abrics amb pintures rupestres de l’Abric de Gallicant, a Cornudella de Montsant (Priorat); l’Abric de la Serra de la Mussara, a Vilaplana (Baix Camp) i l’Abric d’Alfés, a Alfés i Aspa (Segrià). Aquests conjunts rupestres estan declarats Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i inscrits a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

L’excepcional rellevància d’aquest patrimoni cultural, que permet conèixer l’expressió social, econòmica i religiosa de les poblacions prehistòriques del llevant peninsular, fa necessari l’establiment d’un entorn que permeti una millor protecció i salvaguarda del bé. Les característiques d’aquestes manifestacions pictòriques les fan inseparables del suport on es troben i del seu entorn paisatgístic i, per tant, resulta imprescindible conservar-les dins l’entorn en el qual s’integren.

La delimitació d’un entorn ambiental, que protegeixi aquell abric amb representacions rupestres, es presenta com el millor instrument per garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles. L’alteració del seu entorn podria afectar els valors, la contemplació o l’estudi de les manifestacions rupestres.

La Direcció General del Patrimoni Cultural ja ha delimitat l’entorn de 31 dels 60 jaciments amb art rupestre inclosos en La Llista de Patrimoni Mundial des de l’any 1998. Per establir les delimitacions ha calgut fer una definició teòrica i metodològica dels criteris utilitzats per fixar els entorns, un treball de camp per revisar i actualitzar les dades, i atorgar validesa legal a aquests entorns mitjançant la seva declaració.

El jaciment de l’Abric de la Serra de la Mussara és a Vilaplana (Baix Camp), al vessant sud de la Serra de la Mussara, a la Serralada de Prades. Es tracta d’un conjunt format per un total de 24 figures d’estil esquemàtic abstracte. Moltes de les figures són de difícil interpretació i d’altres són d’estil esquemàtic, com els quadrúpedes o les figures humanes. La figura més destacable del conjunt és el grup de 9 figures humanes unides per les espatlles, que podrien estar representant algun tipus de cerimònia.
En aquest cas, el model d’entorn correspon a abrics localitzats en altes cingleres obertes a grans valls amb un gran control visual. La zona delimitada és de 16,06 ha, incloent-hi el BCIN.

Font: Ajuntament de Vilaplana

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *