• Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF donen suport a aquest festival, organitzat per la Plataforma en Defensa de les Muntanyes d’Aragó
  • L’objectiu és impulsar la declaració del Parc Natural Anayet-Partacua i que la Canal Roya s’hi inclogui dins

Les organitzacions ecologistes Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF s’uneixen novament a la campanya de mobilitzacions i informació duta a terme per la Plataforma en Defensa de les Muntanyes d’Aragó. Amb aquestes accions busquen defensar la vall pirinenca de la Canal Roya, amenaçada per la unió d’estacions d’esquí, i en demanen la protecció dins del Parc Natural de l’Anayet-Partacua, que està pendent de declaració des de fa més d’una dècada.

El Canal Roya Fest tindrà lloc el 24 de febrer, a les 20.00, a la Sala Multiusos de la capital aragonesa. Hi participaran artistes com Ixo Rai! + Jesús Cifuentes (Celtes Curts), La Ronda de Boltanya, Joaquín Pardinilla Sextet, Viki and the Wild, Furelguti & Krevi Solenco & Manu Haller, Sara Socas, Rapsusklei, Àngel Petisme, L’Àsia & Mendes del Cierzo, Con-fuses amb Aurora Beltrán (Tahúres Zurdos), DJ Luna Roja i DJ Pendejo.

Cal destacar l’allau d’artistes que s’han ofert per col·laborar de manera desinteressada amb aquest festival, moguts pel respecte a les valls pirinenques i la Canal Roya en particular, i amb l’objectiu comú de la seva declaració com a parc natural.

Un pas més després de la paralització de la unió d´estacions

Les entitats ja van donar suport a la campanya la primavera passada, per aconseguir aturar el projecte d?unió d?estacions que comportaria la destrucció d?aquest valuós enclavament pirinenc. La paralització del projecte, sufragat amb fons europeus per al turisme sostenible i que implicava negar el canvi climàtic i destruir l’ecosistema de muntanya, va suposar una victòria social.

Al llarg de la campanya, les organitzacions ecologistes van alertar que la construcció d’aquesta infraestructura de connexió entre estacions d’esquí comportaria un impacte irreparable al paisatge ia les espècies de fauna i flora alpines d’aquest espai pirinenc, especialment al paratge anomenat la Canal Roya, una gran vall glacial, al peu de bec Anayet, d’extraordinària bellesa i valors naturals.

El projecte contemplava aixecar dos entramats de grans pilastres metàl·liques, ancorades en formigó, per sostenir els cables pels quals discorrerien telecabines en les dues direccions. A més, es pretenia construir una carretera de servei i evacuació al llarg de tot el recorregut i s’edificaria una estació de serveis al fons de la vall.

El Govern d’Aragó es va comprometre fa més d’una dècada a la declaració d’aquest territori com a espai natural protegit amb la categoria de parc natural, després de l’ampliació de les pistes d’esquí de Formigal per Espelunciecha, fet que va provocar un greu impacte ambiental sobre el entorn de l’Anayet.

Després de la paralització de la unió d’estacions, el que ara vol la població mobilitzada és que es desestimi el projecte definitivament, amb la declaració de la zona com a espai protegit.

Més informació:

Les entrades del Canal Roya Fest es poden adquirir en punts de venda física distribuïts per Jaca, Sabiñanigo, Osca, Saragossa i Terol, així com online al web de la campanya Salvem Canal Roya, on hi ha tota la informació de l’esdeveniment.

A les xarxes socials es podrà seguir la informació del festival amb #CanalRoyaFest24F o directament a la web.