El Parlament Europeu ratifica el Reglament sobre la Restauració de la Natura, clau en les polítiques ambientals de la propera dècada

  • L’aprovació del reglament, malgrat les rebaixes que ha patit durant les negociacions prèvies, estableix les bases per començar la restauració a gran escala dels ecosistemes degradats de la Unió Europea

  • Les organitzacions ambientals celebren la seva ratificació i reclamen començar a treballar en un Pla Nacional de Restauració que inclogui la màxima participació pública

  • Amics de la Terra, ClientEarth, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF celebren que el Parlament Europeu ratifiqui el Reglament i consideren que serà vital per afrontar les grans crisis ambientals actuals

El Parlament Europeu ha adoptat, per majoria absoluta, l‟acord de triòleg del Reglament sobre la Restauració de la Natura. Ha sentit la crida de més d’un milió de ciutadans i ciutadanes, empreses, científics i organitzacions ecologistes i socials, que han aplanat el camí perquè aquest reglament únic en la seva mena es converteixi en realitat. El Reglament de Restauració de la Natura representa una oportunitat històrica per tornar la natura a Europa. En un moment en què el continent està devastat per inundacions, sequeres i incendis, aquesta norma ajudarà a assegurar un futur més segur, sostenible i saludable per a totes les persones a Europa.

La norma estableix objectius de restauració del 20% dels ecosistemes terrestres i marins de la UE per al 2030 i la totalitat dels ecosistemes degradats per al 2050. A més, planteja l’eliminació de barreres i la millora de la connectivitat hidràulica en almenys 25.000 quilòmetres de rius, revertir el declivi de les poblacions i la diversitat de pol·linitzadors i la restauració d’ecosistemes forestals i urbans. Així mateix, el text incorpora l’objectiu de millora en diferents indicadors ecològics dels ecosistemes agrícoles i mesures per promoure la restauració marina mitjançant una gestió pesquera adequada.

Tot i els esforços d’últim minut de grups d’extrema dreta i conservadors, i de la campanya de desinformació dels lobbies antinatura per sabotejar el text, la majoria dels membres del parlament van donar suport a l’acord del triòleg del qual van ser part en les negociacions de l’any passat.

El pas final en el procés és que l’acord rebi l’aprovació formal dels Estats membres (al Consell de la UE), cosa que s’espera que passi entre març o abril d’aquest any.

Les organitzacions ambientals consideren que el Reglament de Restauració de la Natura és molt més que una normativa per millorar els nostres hàbitats: és un missatge clar que Europa es pot comprometre a lluitar per la supervivència del nostre planeta. Les organitzacions celebren que malgrat la polarització que està generant el Pacte Verd, un dels seus principals pilars segueixi endavant.

A Espanya, l‟aprovació d‟aquest reglament s‟hauria de traduir en una Pla Nacional de Restauració i estratègies regionals que garanteixin el compliment de les obligacions derivades del reglament. Les organitzacions ambientals consideren que aquests documents estratègics requereixen una gran participació pública que inclogui tots els sectors amb l’objectiu d’evitar les idees falses i desinformacions que van estar a punt de dur a terme aquesta important norma.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *