Greenpeace porta l'hotel d'El Algarrobico al Tribunal Europeu de Drets Humans

  • L’organització demana empara a Estrasburg després de l’última sentència del Tribunal Suprem, que atorga competències judicials a l’Ajuntament de Carboneras, fet que suposa una violació de l’article 6.1. del Conveni de Drets Humans

  • Greenpeace demana també la recusació d’una magistrada del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia per la manca d’imparcialitat
  • L’hotel il·legal de 21 plantes situat a zona protegida del Parc Natural Cap de Gata-Níjar ia tan sols 14 metres del mar acumula 50 pronunciaments judicials en les darreres dues dècades

Després de gairebé dues dècades als tribunals espanyols, el cas d’El Algarrobico, un icona de la destrucció de la costa, traspassa fronteres. Greenpeace ha presentat una demanda davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d’Estrasburg demanant empara per revocar la sentència del Tribunal Suprem (1) que el desembre de 2022 va dictaminar que l’hotel almerienc no podia ser demolit per tenir llicència d’obres.

“El Tribunal Suprem, de manera incomprensible, va dictaminar que si l’Ajuntament de Carboneras no complia la sentència, els terrenys passaven a ser urbanitzables fins que el mateix Consistori decidís complir la sentència i modificar-ne les normes urbanístiques. Es tracta d’un gir més en aquesta història plena de sentències incomplertes i retards injustificables per part de les administracions”explica José Ignacio Domínguezadvocat de Greenpeace.

Amb aquesta decisió, el Suprem atorga les competències judicials a l’Ajuntament de Carboneras, un fet que es considera molt greu i que suposa una violació de l’article 6.1 del Conveni de Drets Humans. És un principi fonamental a tot Estat de Dret que les sentències fermes que anul·len una disposició de caràcter general com és el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Carboneres tenen efecte des del dia en què es publica la decisió. La primera sentència ferma que obliga l’Ajuntament de Carboneras a modificar el PGOU va ser publicada al BOJA el novembre de 2012. Supeditar els efectes de la sentència que l’Ajuntament de Carboneras decideixi complir-la i tramiti l’expedient administratiu de modificació del PGOU suposa traslladar als consistoris la competència de donar efectivitat a les sentències, privant així la ciutadania del dret a tenir un jutge independent i una tutela judicial efectiva.

Igualment, Greenpeace demana al TEDH que, sobre la base del mateix article, es revoqui el nomenament com a ponent de la magistrada del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA), Maria del Mar Jiménez Morera, que juntament amb Jorge Muñoz Cortés van dictar sentència declarant urbanitzable L’Algarrobico (2) el 2014 i donant la raó a la promotora de l’hotel, Azata Patrimonio SL Aquesta sentència va ser anul·lada posteriorment pel Tribunal Suprem. Tot just dictar sentència, Muñoz Cortés va demanar una excedència del TSJA i va ser contractat pel despatx Martínez-Echevarría, on segueix prestant els seus serveis per a l’Ajuntament de Carboneras. A la sentència on Muñoz Cortés va declarar urbanitzable El Algarrobico va participar l’actual ponent Jiménez Morera. Això suposa que Muñoz Cortés defensa els interessos de l’Ajuntament de Carboneras davant de la mateixa Sala i Secció de la qual va formar part ia més la magistrada que resol els seus escrits és la seva antiga companya de Sala. Salvem Mojácar va sol·licitar la seva recusació, però aquesta va ser rebutjada (3). Greenpeace considera que la magistrada Jiménez Morera no pot ser imparcial i per això demana la recusació davant el TEDH.

Un símbol del maltractament al litoral espanyol

L’hotel il·legal de 21 plantes situat a zona protegida del Parc Natural Cap de Gata-Níjar ia tan sols 14 metres del mar acumula 50 pronunciaments judicials les últimes dues dècades. Només el Tribunal Suprem acumula 14 sentències. La sentència que ara denuncia l’organització ecologista a Estrasburg contradiu una altra del mateix tribunal que el 2018 dictaminava que el paratge d’El Algarrobico no era urbanitzable (4).

L’hotel il·legal va començar a construir-se el 2003 després d’aconseguir una llicència d’obres tot i estar a zona protegida tant per les normes del parc natural com per la Llei de Costes. Les primeres actuacions judicials contra l’edifici de 411 habitacions van començar el 2005, quan Greenpeace, Ecologistes en Acció i Salvemos Mojácar van denunciar aquestes irregularitats. Al començament del 2006 es va aconseguir la paralització cautelar de les obres i, des de llavors, el periple judicial ha estat interminable. La presentació de la demanda davant del TEDH suposa la fi del recorregut per totes les instàncies judicials possibles.

A més de les denúncies davant dels tribunals, en aquestes dues dècades Greenpeace ha fet gairebé una desena d’accions de protesta pacífica per visibilitzar la il·legalitat de l’hotel. Més d?un centenar d?activistes s?han enfrontat a acusacions i multes. El maig d’aquest any se celebrarà el judici contra 28 activistes que la Fiscalia no acusa però per als que la promotora de l’hotel demana un any de presó per persona.

Són 20 anys lluitant contra un edifici que és el símbol del maltractament al litoral espanyol i, per desgràcia, encara no sabem quants anys queden per davant. Hem recorregut tots els tribunals en aquestes dues dècades i el mamotreto segueix aquí. Confiem que el Tribunal d’Estrasburg dictamini que l’hotel il·legal ha de desaparèixer de la platja de l’Algarrobico”, ha conclòs María José Caballeroportaveu de Greenpeace.

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *