L’Ajuntament de Tortosa exercirà com acusació particular al cas Efial per recuperar el milió d’euros defraudat

L’Audiència Nacional ha comunicat l’acceptació de la personació de l’Ajuntament en el presumpte cas de corrupció que afecta un total de 12 ajuntaments

El jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiència Nacional ha fet arribar una providència a l’Ajuntament de Tortosa en què li comunica l’acceptació de la personació en el cas Efial com a part perjudicada i per tal que formule l’escrit d’acusació. Un escrit d’acusació que es presentarà en breu, el termini finalitza el 14 de març, i amb el qual l’Ajuntament pretén rescabalar la pèrdua econòmica que hauria patit i que la interlocutòria judicial situa en 1 milió d’euros. L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan; la primera tinenta d’alcaldia, Mar Lleixà i el segon tinent d’alcaldia, Víctor Grau, ho han explicat avui en roda de premsa.

Concretament, l’Ajuntament estudia acusar Antoni Martos, responsable d’Efial i única persona processada vinculada a la trama de Tortosa, per un delicte de prevaricació administrativa continuada de l’article 404 del Codi Penal i delicte continuat de frau en la contractació pública de l’article 435 del Codi Penal. L’Ajuntament li reclamarà una indemnització d’1.055.130 euros com a responsabilitat civil, o la quantitat que resulte de la prova que es practique al judici. La pena de presó que comporta aquests delictes es situa entre 3 i 4 anys. «L’única manera de recuperar els diners que ens han defraudat és exercint l’acusació particular», ha assenyalat l’alcalde.

El ple de l’Ajuntament de Tortosa va aprovar el passat mes de juliol personar-se en el cas Efial i, en aquest sentit, l’alcalde ha recordat que l’anterior mandat municipal ja es va demanar a l’anterior govern de Junts aquesta personació. «Si la personació hagués tingut lloc durant les diligències prèvies, aquest Ajuntament hauria pogut demanar més diligències d’investigació per aclarir què va passar a Tortosa i s’haurien pogut ampliar el nombre de persones investigades», ha dit Jordan.

El gener de 2023 el jutge que porta el cas va concloure les diligències d’investigació i va dictar una interlocutòria en què s’afirma que l’Ajuntament de Tortosa ha estat un dels presumptament perjudicats. Pel que fa a l’escrit d’acusació del ministeri fiscal sosté que des del 2008 i fins al 2016 a l’Ajuntament de Tortosa es segueix el mateix modus operandi que en altres ajuntaments i la consultora Efial, a través de les actuacions dirigides per Antoni Martos, participa de la creació i gestió d’una EPEL i s’afavoreixen importants beneficis per Efial a conseqüència del direccionament de concursos vulnerant les normes de contractació pública. A més, Efial prestava serveis sense cap tipus de suport contractual.

Un dels contractes fraudulents seria el de serveis per a l’execució dels treballs d’assistència
econòmica-financera, comptable i tributària a l’execució d’actuacions urbanístiques d’iniciativa
publicoprivada de GUMTSA, societat que presidia Meritxell Roigé. Un contracte adjudicat a Efial el 2008 per un import de 350.000 euros, en què s’haurien vulnerat les normes de contractació pública perquè GUMTSA no tenia el poder adjudicatari i perquè no es van garantir els principis de publicitat i lliure concurrència.

També s’haurien vulnerat les normes de contractació el 2010 en relació amb el contracte de serveis de treballs d’assistència econòmica-financera, comptable i tributària a l’execució d’actuacions urbanístiques d’iniciativa publicoprivada. Un contracte adjudicat a Efial a través d’un procediment d’adjudicació negociat sense publicitat per import de 390.690 euros. A més el contracte es va prorrogar per un any, augmentant al doble l’import pactat, és a dir, passant a la quantitat de 781.380 euros.

En el cas de Tortosa Esport, la fiscalia considera que es va produir un fraccionament de contracte i no es va motivar la necessitat de les contractacions relacionades en la comptabilitat, fiscalitat i seguiment econòmic-financer. «Des del govern valorem molt positivament que s’hagi acceptat la personació de l’Ajuntament com acusació particular i que s’obri la possibilitat a recuperar les pèrdues que hauria patit aquest Ajuntament», ha explicat l’alcalde, que ha insistit en la importància de l’acusació particular per part de l’Ajuntament.

Finalment, entre els testimonis citats per la Fiscalia hi ha la portaveu de Junts i presidenta de GUMTSA, Meritxell Roigé, en el període investigat i durant el qual s’haurien vulnerat les normes de contractació pública i s’hauria perjudicat econòmicament l’Ajuntament.

Font: Ajuntament de Tortosa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *