Estudi pioner sobre el benefici del golf en pacients de Parkinson

El Grup de Recerca en Malaltia de Parkinson i Trastorns del Moviment de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau), ha iniciat un estudi científic per avaluar quins són els possibles efectes i beneficis cognitius, motors i emocionals de l’esport en pacients amb aquesta malaltia neurodegenerativa.

L´estudi compta amb el suport de l´Associació Golf amb Parkinson, el Club de Golf Barcelona, la Barcelona Golf Academy i la FCGolf. Durant dos mesos i mig, un grup de pacients voluntaris faran sessions esportives setmanals d’una hora i mitja, cada divendres al matí, al Club de Golf de Barcelona. A més, el 12 d’abril, coincidint amb el Dia Mundial d’aquesta patologia, s’organitzarà un torneig benèfic per recaptar fons a favor d’aquest estudi amb la participació dels pacients.

L´Associació Golf amb Parkinson va ser fundada per Juan Carlos Campillo, apassionat d´aquest esport, a qui li van diagnosticar la malaltia fa 3 anys. “No sabia què em passava. Era handicap 5 i el meu joc va empitjorar tant que ja no podia ni comptar els cops”. El Parkinson ja afectava els seus moviments, molt més lents, amb una velocitat de swing que ni s’acostava a la seva habitual. Tot i això, va buscar maneres de seguir entrenant i d’acomodar la seva nova condició física a aquest esport. Afirma que és fonamental mantenir la mobilitat del cos i l’activitat física. «I practicar esport hi ajuda molt”, diu.

Amb aquest objectiu, l’Institut de Recerca Sant Pau i l’Associació Golf amb Parkinson han iniciat un estudi pioner per analitzar els beneficis que la pràctica d’aquest esport pot aportar a aquests pacients, equip liderat per la Dra. Carmen García-Sánchez. «Les intervencions basades en activitats esportives i socials són un recurs terapèutic utilitzat per tractar trastorns motors, emocionals i conductuals en pacients amb la malaltia de Parkinson i, en aquest sentit, l’esport podria aportar beneficis. Però cal investigar-ho per recolzar la seva inclusió en el seu maneig”, va dir García-Sánchez.

Es calcula que 1 de cada 100.000 persones més grans de 60 anys patiran la malaltia de Parkinson. És una patologia crònica, progressiva i multisistèmica. A la investigació, amb el títol “Estudi pilot observacional de la pràctica del golf en la marxa, cognició i conducta de la malaltia de Parkinson” participa un grup de pacients voluntaris amb la patologia en un estadi inicial o moderat i estable reclutats des de la Unitat de Trastorns del Moviment i de la Unitat de Neuropsicologia de l’Hospital de Sant Pau.

L’estudi està finançat econòmicament per l’Associació Golf amb Parkinson i compta amb el suport del Club de Golf Barcelona, FCGolf i Barcelona Golf Academy, que proporciona la tecnologia i el programari necessaris per a la captura i mesura de les dades que permetran analitzar la evolució dels pacients.

Font: Federació Catalana de Golf

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *