El Port de Tarragona reunirà especialistes de primer nivell en gestió de l’aigua per abordar l’emergència climàtica


De l’11 d’abril al 5 de maig tindran lloc al Moll de Costa jornades tècniques, debats, exposicions i propostes educatives i artístiques sota el nom de “L’aigua del futur”

L’acte central el constitueixen les Jornades tècniques “La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” que se celebraran el 25 i 26 d’abril al Tinglado 1 del Moll de Costa

Aquest dijous 21 de març el Port de Tarragona ha presentat davant dels mitjans de comunicació, la primera edició de ‘Les Setmanes de l’Aigua’, un conjunt d’esdeveniments que se celebraran de l’11 d’abril al 5 de maig al Tinglado 1 del Moll de Costa per debatre i proposar solucions als problemes derivats de l’escassetat d’aigua. El programa inclou jornades tècniques, debats, exposicions, i propostes educatives i artístiques adreçades a diferents públics per sensibilitzar i conscienciar dels canvis futur que la nostra societat haurà d’adoptar davant de l’emergència climàtica actual. Les Jornades Tècniques porten com a títol “La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” i se celebraran el 25 i 26 d’abril. Es poden realitzar les inscripcions i consultar el programa de les jornades i del conjunt de les setmanes a www.jornadaaiguaporttarragona.cat/setmanes-de-l-aigua

Setmanes de l’Aigua al Port Tarragona | de l’11 d’abril al 5 de maig

Sota el lema “L’Aigua del futur”, de l’11 d’abril al 5 de maig tindrà lloc al Port de Tarragona les Setmanes de l’Aigua. “Es tracta -ha explicat el President Saül Garreta- de la primera iniciativa d’aquesta envergadura a Catalunya per parlar de la crisi de l’aigua amb un conjunt d’esdeveniment format per jornades tècniques, debats, exposicions i propostes educatives i artístiques”. Es tracta d’una programació que té com a objectiu abordar qüestions urgents i facilitar camins innovadors cap a la seguretat i la resiliència en la gestió de l’aigua, en línia amb l’estratègia per un port sostenible #RumbEcoPort2027.

Per a Rafael López-Monné, “aquesta és la segona iniciativa de la nova línia cultural del Moll de Costa del Port -després de la instal·lació de la Cúpula SOStenible al Refugi 1- per crear debat i coneixement sobre l’impacte i les solucions en la lluita contra el canvi climàtic”. Aquesta nova orientació de l’activitat cultural i social de Port de Tarragona arriba enmig de les creixents preocupacions sobre sequera i escassetat d’aigua, així com de la necessitat d’abordar la seva gestió sostenible. Per això, el Port de Tarragona vol col·laborar a impulsar la reflexió, la transferència de coneixement i el debat sobre possibles maneres d’abordar els reptes actuals i de futur.

L’acte central, les Jornades Tècniques | 25 i 26 abril

“La gestió de l’aigua en un escenari de crisi climàtica” és el títol de les Jornades tècniques, l’objectiu de les quals és abordar amb els actors implicats la complexitat de la gestió de l’aigua des d’una visió transversal: climàtica, ambiental, social i de governança. Més enllà de la sequera actual i de les incògnites que planteja, cal avançar cap a una gestió sostenible dels recursos hídrics. És possible un model territorialment equilibrat, fonamentat en les disponibilitats locals i que permeti el desenvolupament sostenible de les diferents activitats econòmiques? Les jornades volen contribuir a plantejar solucions que garanteixin un futur amb aigua en un escenari de crisi climàtica.

Els blocs temàtics que abordaran les Jornades són: la disponibilitat d’aigua en un escenari de crisi climàtica; la gestió del territori i disponibilitat d’aigua, solucions per fer front a l’escassetat d’aigua; la gestió de l’aigua a Tarragona i, finalment, bones pràctiques en la gestió del binomi aigua/energia. Els blocs comptaran amb la participació d’experts i expertes de renom, com per exemple, Francesc Mauri, Geògraf i presentador de televisió de TV3 (que ens parlarà de “Com ens afecta el canvi climàtic?); Sarai Sarroca, Directora del METEOCAT (“Caracterització de l’actual sequera”) o Samuel Reyes, Director ACA (“El tercer cicle de planificació i l’increment d’aigua regenerada”).

Es tracta d’unes jornades de pagament que compten amb una bossa de places gratuïtes per a estudiants. El programa oficial i el formulari d’inscripció es poden trobar a: www.jornadaaiguaporttarragona.cat (termini obert fins al 21 d’abril de 2024).

El tret de sortida, la inauguració de l’exposició de fotoperiodisme internacional |11 d’abril

Les Setmanes de l’Aigua començaran el dia 11 d’abril amb la inauguració d’una exposició de fotoperiodisme sobre diferents temàtiques internacionals relacionades amb aquest líquid essencial per a la vida, en un any, el 2024 en que el lema de les Nacions Unides pel dia mundial de l’aigua és “Aigua per a la pau”.

La mostra que rep el títol “Aigua: un viatge per descobrir com mou el món” ha estat produïda pel Port de Tarragona, en col·laboració amb la revista especialitzada 5W, i compta amb Anna Surinyach, comissaria i editora d ela revista 5W, i amb la participació de periodistes de la talla de Fernando Moleres, Santi Palacios i Maribel Izcue, Santi Donaire, Sanne Derks, Solmaz Daryani i José Colón i Agus Morales.

L’exposició acompanyarà la resta d’activitats programades i restarà oberta al públic fins al 5 de maig.

Els divendres, la gestió dels nostres rius | 12, 19, 26 d’abril i 3 de maig

Dins la programació de les Setmanes de l’Aigua, està previst celebrar quatre debats centrats en els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels nostres rius: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. El periodista i president del col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, serà l’encarregat de conduir la participació dels destacats especialistes convidats. Els debats són oberts al públic i seran retransmesos en directe per TAC 12.

El cicle de debats començarà el divendres 12 d’abril amb el debat “El riu Siurana. Aigua i agricultura: un conflicte local dins un problema global”. Continuarà el divendres següent, dia 19 d’abril amb “El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació” i també el divendres 26 amb el debat “El riu Ebre. La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar aigua l’Ebre?”, per acabar el primer divendres del mes de maig, dia 3, amb “El riu Gaià. Aprendre del passat i preparar el futur”.

Tik Talk amb estudiants

D’acord amb la voluntat del Port de Tarragona de comprometre’s amb les generacions més joves, durant les “Setmanes de l’Aigua” s’estrenarà un nou format divulgatiu que ha estat batejat com a Tik Talk. Es tracta d’una trobada entre experts, divulgadors i alumnes de batxillerat per abordar un tema a fons, en aquest cas relacionat amb l’aigua, proposat pel professorat i treballat prèviament a classe. Per a aquesta primera edició comptem amb la participació de l’Institut Martí i Franquès i la col·laboració de la URV. Aquesta primera trobada pilot per provar el format comptarà amb Sandra Contreras, investigadora de la URV, coordinadora del màster en Enginyeria ambiental i energia sostenible i Laura Bonachí, responsable al departament de Medi Ambient de Port de Tarragona.

Conferència del president de Port Tarragona | 16 d’abril

El president de Port Tarragona, Saül Garreta, pronunciarà una conferència amb el títol “El Port de Tarragona i dels reptes de l’àrea metropolitana: aigua, energia, urbanisme…” que se celebrarà el dia 16 d’abril a les 19 hores al Tinglado 1 del Moll de Costa. La conferència tindrà format d’entrevista conduïda per la periodista tarragonina Sara Sans, cap de la Secció “Viure” de La Vanguardia.

Art i aigua

L’acte de presentació de la “Setmana de l’Aigua” ha comptat amb un tast de l’espectacle de dansa creta per a l’ocasió per Scènic Dansa. La dansa, també estarà present en acabar la conferència inaugural de l’exposició de fotoperiodisme, el dia 11 d’abril i en finalitzar els debats dels dies 19 i 26 d’abril, que tindran lloc al Tinglado 1.

Es tracta d’un espectacle de dansa inspirat en l’aigua a càrrec de Scènic Dansa, dirigit per Elisabet Esporrín, té més de 30 anys de trajectòria a Tarragona, es dedica en cos i ànima a la dansa en totes les seves disciplines. El centre ha rebut el reconeixement com Escola Autoritzada pel Departament d’Educació per la Generalitat de Catalunya). La direcció artística de l’espectacle ‘El So de l’Aigua i la Dansa, amb el Port de Tarragona’ corre a càrrec del reconegut ballarí Luis Ortega.

Visió Metropolitana i de país

La programació de les “Setmanes de l’Aigua” respon al compromís del Port de Tarragona amb la societat i el territori per encarar els reptes de sostenibilitat que com a societat i com a humans tenim plantejats. L’APT, conscient del seu rol institucional, del seu pes econòmic i de la seva vocació facilitadora, vol contribuir a la reflexió sobre els reptes que té plantejat el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre amb una visió metropolitana i de país que ajudi a establir les línies mestres del canvi que la nostra societat ha de fer per aconseguir una economia verda i una societat resilient davant del canvi climàtic.

Més informació:

Programació i inscripcions https://www.jornadaaiguaporttarragona.cat

També a www.porttarragona.cat

 

Font: Port de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *