El Govern destina 6,5 MEUR a les obres que conduiran l’aigua tractada a la depuradora de Figueres al cabal del riu la Muga

La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons, ha visitat les obres de derivació d’aigua regenerada que s’estan fent des de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Figueres fins a la Muga, al seu pas per Pont de Molins. Unes obres que han tingut un cost de 6,5 milions d’euros i que s’emmarquen dins de les actuacions d’emergència que s’estan fent per tal de disposar de més aigua a les conques internes catalanes que avui es troben al 15,5%. Actualment, l’embassament que abasteix dotze municipis de l’Alt Empordà, el de Darnius-Boadella, es troba en fase 2 d’emergència per sequera, ja que es troba en els seus mínims històrics amb un 11% de capacitat, menys de 7hm3. Per Vilagrà, aquestes són unes obres “prioritàries pel Govern”, perquè aquesta zona del país “és on tenim la situació més crítica del conjunt de Catalunya”. “Per això, ha dit, s’executaran de forma immediata i urgent”.

Tal com ha explicat Antoni Piriz, cap del Departament d’Obres i de l’Àrea d’Execució d’Actuacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, amb aquesta actuació es preveu incrementar el cabal del riu fins als 7.600 m3/dia de mitjana a través d’una canonada de 9,2 km de longitud que cobrirà el tram entre l’EDAR de Figueres fins a Pont de Molins. Amb la seva entrada en funcionament a finals d’estiu, es preveu que aporti 2,75 hm3/any d’aigua regenerada al riu. Així mateix, l’actuació prevista també inclou les obres per derivar la resta de l’aigua sortint de l’EDAR que excedís sobre la capacitat de bombament. Aquest excés s’abocaria per la sortida actual a la riera de Figueres, i des d’aquesta es derivarà a l’altura de Vilanova de la Muga mitjançant una altra canonada que la transportarà fins a la Resclosa del Comte.

La depuradora de Figueres va ser ampliada en el 2018 i arran d’aquests treballs s’han reduït en un 90% les concentracions d’amoni i ha comportat el retorn de la vida piscícola a la riera de Figueres, una mostra de la qualitat de l’aigua tractada en aquesta planta.

A banda d’aquestes obres, Vilagrà també ha explicat que “s’està treballant intensament” en la recuperació de pous i en la construcció de nous ponts en l’àmbit de l’aqüífer del Fluvià Muga per alimentar les tres xarxes de subministrament que depenen d’aquesta massa d’aigua subterrània.

Sanejament a l’Alt Empordà

Actualment, hi ha 550 depuradores actives a Catalunya, que sanegen les aigües residuals de més del 97,2% de la població. El model de sanejament de Catalunya és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.

Font: Agència Catalana del Aigua

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *