Sota el lema “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci” convoquen una concentració a la Generalitat de Catalunya a Girona i una palanganada posterior al riu Onyar.
El proper 6 d’abril a Girona diferents moviments d’arreu de Catalunya integrants de la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja” convoquen la mobilització “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci” per a denunciar la sobreexplotació que pateixen els rius Ter i Muga, agreujada per la sequera.
Denuncien que, mentre les reserves d’aigua baixen, la demanda d’aigua dels principals sectors econòmics no s’ha reduït i això deixa els rius secs. “Cal reduir la demanda perquè les sequeres seran cada vegada més freqüents i severes a la conca mediterrània a causa de l’Emergència Climàtica”, alerten.
De fet, des del passat febrer, el Govern ha reduït notablement els cabals del riu Ter i Muga aigua avall dels embassaments, decisió que ha deixat un cabal minso en alguns trams dels cursos baixos. “El rius pateixen la pitjor restricció mentre el sector turístic resta totalment impune”, denuncien, i assenyalen com els interessos econòmics de determinats sectors prevalen en detriment dels objectius de preservació dels rius i els ecosistemes.
Respecte els últims episodis de pluges, comenten que les reserves dels embassaments gironins només han incrementat 1 Hm3 de mitjana, i se situen al voltant del 15%. “És urgent no abaixar la guàrdia, revertir la tendència actual de disminució de les reserves i apostar decididament per polítiques d’estalvi, reducció de la demanda i recuperació d’aqüífers contaminats, sobretot ara que comença la temporada turística”, sentencien.
Ahir, el Govern anunciava una possible sortida de l’emergència per sequera en motiu de les últimes pluges. Els col·lectius assenyalen que “és una mirada massa curt-placista” i la consideren “un greu error davant l’inici de la temporada turística, les campanyes de reg i unes prediccions meteorològiques insuficients per a sortir de la sequera a mitjà termini”.
Denuncien també que la contaminació dels aqüífers de la conca del Ter i Muga deixa els municipis amb unes reserves d’aigua inservibles, fet que posa més pressió sobre els rius. “La contaminació de l’aigua subterrània és un greu problema causat pel model agrícola i ramader intensiu i industrialitzat que cal reformular de forma urgent amb criteris de justícia social”, demanen.
Respecte l’obertura de nous pous, alerten que la desesperació per obtenir més reserves pot generar impactes negatius si no es fa amb planificació i avaluant els impactes. “L’ACA opta per explotar-ne de nous a l’aqüífer Fluvià-Muga, desoint el risc que comporta per la seva salinització”, denuncien els col·lectius empordanencs.
Un dels objectius de la mobilització és crear una plataforma en defensa dels rius Ter i Muga que aconsegueixi retornar els cabals als rius, gestionar l’aigua sota la lògica del bé comú i planificar la gestió de la demanda d’aigua a les dues conques sense recórrer a les propostes dels lobbies transvasistes. “Volem fomentar una aliança de país entre administracions públiques, societat civil i pagesia per fer front a les propostes de transvasament, interconnexió de xarxes i infraestructures privades per a mantenir el model d’explotació actual de l’aigua”, conclouen.
Detalls de la jornada
La jornada s’iniciarà a les 11:45h amb la creació d’una columna des de l’Estació de Renfe de Girona formada per les persones vingudes d’arreu de Catalunya, que creuarà la ciutat fins arribar a la seu de la Generalitat de Catalunya a Girona, a la plaça de Pompeu Fabra. Una vegada allà, a les 12h, es donarà inici a la concentració amb intervencions de les entitats convocants. En acabat, es farà una palanganada al Pont de Pedra, per reclamar més aigua als rius. També es comptarà amb la participació musical confirmada de Glosa Girona. A la tarda, hi ha programada una taula rodona sobre la sequera i la mala gestió de l’aigua, així com actuacions musicals.
Font: Aigua és Vida