- També destaquen els PAUS homologats de la Processó del Sant Enterrament de Tarragona, del Port esportiu de Mataró, de la Fundació Universitària del Bages i dels festivals de música Telecogresca a Barcelona i Duro a Montmeló
- La majoria dels plans corresponen a la vegueria de Barcelona i Camp de Tarragona, i per a activitats no temporals
La Comissió d’Autoprotecció de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya ha homologat avui 30 Plans d’Autoprotecció (PAU), entre els quals destaquen el de la 71a edició del Trofeu Comte de Godó Open Banc Sabadell de Tenis de Barcelona; el de la Processó del Sant Enterrament del Divendres Sant a Tarragona; el del Port esportiu de Mataró; i el de la Fundació Universitària del Bages. També s’han aprovat els PAU de diversos festivals de música: la Telecogresca a Barcelona i el Duro a Montmeló.
La majoria dels PAUS homologats són per activitats no temporals i es troben en localitats de la vegueria de Barcelona i del Camp de Tarragona. Un total de 18 plans d’autoprotecció no s’han homologat per deficiències en el contingut del pla o insuficiències dels mitjans i recursos.
L’homologació dels 30 PAUS s’ha fet en el marc de la Comissió d’Autoprotecció de Protecció Civil de Catalunya, amb la participació de la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany; el subdirector de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado; la subdirectora de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé; el cap de la Unitat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona, Hèctor Carmona, per delegació de la gerent de l’Àrea de Seguretat i Prevenció i el responsable de Seguretat Industrial, Francesc Calaf, per delegació la directora general d’Indústria.
Els 30 Plans d’Autoprotecció homologats avui s’afegeixen als 934 homologats a les anteriors reunions de la Comissió des del seu començament el març del 2021 fins avui, de manera que deixen un total de 964 plans d’autoprotecció homologats.
Plans homologats
Per vegueries, les homologacions dels 30 PAUS corresponen a:
- Barcelona: 14
- Camp Tarragona: 6
- Lleida: 4
- Catalunya Central: 2
- Alt Pirineu i Aran: 1
- Girona: 1
- Penedès: 1
- Terres Ebre: 1
La majoria dels plans que s’han homologat avui dimecres corresponen a activitats no temporals (23) i 7 corresponen a activitats temporals.
Pel que fa a les activitats no temporals, en aquesta comissió s’han homologat els plans d’autoprotecció de:
- 4 establiments afectats per la normativa d’accidents greus Seveso: 2 PLASEQCAT (Reckitt Benckiser de Granollers i Vitogas de Puig-Reig), i 2 PLASEQTA (Dow Chemical de la Canonja i Dow Chemical de la Pobla de Mafumet)
- 6 subestacions de distribució d’energia elèctrica en alta tensió (Parque Eólico de Conesa, PE Solans-SET de la Granadella, Subestació Vilanova de Barcelona, Subestació d’Albatàrrec i Subestació de l’Hospitalet de Llobregat)
- 3 hotels (Hotel PortAventura i Hotel Caribe a Vila-seca, i HCC Regente de Barcelona)
- una instal·lació amb substàncies perilloses en quantitats importants (Sakta Inx de Palau-solità i Plegamans)
- un establiment d’ús docent (Fundació Universitària del Bages a Manresa)
- un centre comercial (Esclat de Girona)
- un port esportiu (Consorci Port Mataró)
- una residència d’estudiants (Residencia de Estudiantes Vita Poblenou de Barcelona)
- una instal·lació radioactiva (Fundació Parc Científic de Barcelona)
- un edifici laboratori (Parc Científic de Barcelona Torre I)
- una instal·lació industrial amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants (Planta de almacenamiento de Gas Licuado de Batea)
- una instal·lació amb elevada càrrega de foc (Nave Barberá CE01 a Barberà del Vallès)
- una activitat d’indústria d’automoció en edifici de més de 28 m d’alçada (Idiada Automotive Technology de Santa Oliva)
Pel que fa a les activitats temporals, s’ha homologat:
- 2 esdeveniments musicals en espai delimitat (Festival DURO 2024 Montmeló, i Telecogresca a Barcelona)
- un esdeveniment musical en una instal·lació de temporada (Polar Sound 2024 a Naut Aran)
- una cursa (Marató Zurich de Barcelona 2024)
- un esdeveniment esportiu en espai delimitat (Trofeu Comte de Godó de Barcelona)
- un esdeveniment en espai delimitat (Fira de Sant Josep de Mollerussa)
- un esdeveniment en espai no delimitat (Processó del Sant Enterrament de Tarragona)
Plans no homologats
A la Comissió d’avui s’han informat també 18 PAU no homologats que, per vegueries, corresponen a:
- Barcelona: 8
- Girona: 5
- Terres de l’Ebre: 2
- Penedès: 1
- Catalunya Central: 1
- Camp de Tarragona: 1
Per tipologia, corresponen a activitats no temporals (16) i 2 corresponen a activitats temporals.
Pel que fa a les activitats no temporals, hi ha 3 edificis d’oficines, 2 instal·lacions amb substàncies perilloses en quantitats importants, 2 establiments afectats per la normativa d’accidents greus Seveso, 2 subestacions de distribució d’energia elèctrica en alta tensió, 2 instal·lacions industrials amb substàncies perilloses no tòxiques en quantitats importants, 2 càmpings, un centre comercial, una instal·lació esportiva, i una discoteca a l’aire lliure.
Pel que fa a les activitats temporals, es tracta d’un esdeveniment esportiu en espai delimitat, i una fira a l’aire lliure.
La no homologació respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos d’autoprotecció necessaris per respondre a una emergència i evitar danys greus dins o fora de l’activitat, segons el cas.
En tots aquests casos, les activitats han rebut l’informe d’avaluació tècnica de la Direcció General de Protecció Civil on consten els aspectes del pla d’autoprotecció que cal esmenar i es farà seguiment al llarg dels mesos vinents per tal que es facin les degudes correccions si l’activitat no les presenta amb caràcter immediat.
Què són els PAU?
L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) que s’han de prendre segons diverses situacions de risc, en un àmbit determinat. El Decret 30/2015, de 3 de març, estableix el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció i es fixa el contingut d’aquestes mesures. Així, cada mes s’avaluen els plans que preparen les empreses, edificis, instal·lacions, activitats, centres, etc., destinades a preveure, prevenir i controlar els riscos que puguin patir. D’aquesta manera, es podrà donar una resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.
El pla d’autoprotecció s’ha d’implantar durant el primer any de vigència i s’ha de definir un procés de revisió continu que asseguri un manteniment correcte i la vigència del pla.
Font: Gencat Sala de Premsa