Aquesta notícia només la podem començar d’una manera. Recordant dos noms. El primer, el de Carme Valero. L’atleta sabadellenca ens va deixar a principis d’any i a partir d’ara, la nostra Pista Coberta, la de Catalunya, s’anomenarà PC Catalunya Carme Valero. Bé, ja s’anomena així des de fa setmanes, però queda clar que amb aquest canvi de nom, el seu llegat perdurarà per sempre.
L’altre nom, el de David Pérez. El jove atleta de l’Avinent Manresa també ens va deixar, de forma molt dolorosa i a una edat molt molt primerenca. A la PC vam viure un seguit d’homenatges molt sentits, reaccions dels seus companys i companyes d’equip i d’entrenament després de pujar als podis o d’acabar les proves, mostrant que el seu nom també restarà present eternament.
Però la temporada PC ha tingut molts altres moments, i en general, el que hem viscut a la PC Catalunya Carme Valero i en general, a la resta de pistes de l’estat o a nivell mundial amb els nostres atletes de Catalunya, ha estat màgica. Aquest cop, farem separació per categories, per poder endinsar-nos amb més facilitat al que ha estat més destacat.
Absoluta
D’aquí podem destacar sis competicions. D’entrada, el Campionat de Catalunya absolut a Sabadell va ser televisat per La Xarxa, i vam tenir diverses coses a destacar. La participació d’atletes com Jaime Guerra o Esther Guerrero, que va aconseguir un RCAM als 800 m. També amb rècord dels Campionats l’atleta Guillem Crespí als 60 mll i campions habituals darrerament, com Marc Gale als 60 mt, Laura Bou als 400 mll o Víctor Blasi als 1.500 m. També va ser el dia de la presentació de la nova roba de la selecció catalana.
Després vindria el Campionat Absolut a Ourense, on Catalunya recolliria 15 medalles, amb cinc ors. Els dos d’Adel Mechaal als 3.000 m i als 1.500 m, el d’Esther Guerrero als 1.500 m, el d’Adrià Alfonso als 200 mll i RCAT indoor i el de Jaël Bestué als 60 mll. Però també va ser un nou campionat per reivindicar atletes com Pol Ferrer, Pol Elvira o el mateix Guillem Crespí.
Tornant a la PC Catalunya Carme Valero, a finals de gener vam tenir el Míting Internacional
Catalunya, amb dues televisions, TV3 i RTVE, i 270 atletes amb 1.700 espectadors a les graderies. Aquí vam viure quatre rècords del Míting i dos RCAT, el de Marta Mitjans, sub 20 als 800 m i també sub 20 el de Pol Elvira als 60 mll, que l’aniria batent conforme avançava la temporada. Atletes com Esther Guerrero, Jaime Guerra, Mariano Garcia, Adrian Ben, Óscar Husillos, Isaac Nader o Salomé Afonso hi van participar.
Finalment, a la categoria absoluta, destacar la participació de quatre atletes de Catalunya amb RFEA al Mundial de Glasgow. Adel Mechaal, Esther Guerrero, Jaël Bestué i Xènia Benach van participar a la prova reina indoor, sent el palamosí el més destacat amb dos sisens llocs als 1.500 m i 3.000 m.
Petit esment per Eloi Santafé i Ivet Rovira, els dos campions de Catalunya de proves combinades a la Pista Coberta Catalunya Carme Valero. També esment al Campionat de Catalunya de clubs, la primera prova del 2024, amb l’ascens a Final A de l’Andorra Atletisme i del CA Igualada i les victòries de Final A del Cornellà Atlètic en categoria masculina per primer cop a la seva vida, i del FC Barcelona en categoria femenina. L’Hospitalet Atletisme els va acompanyar al podi amb la plata femenina i el bronze masculí, Agrupació va ser bronze femení i el mateix Barça plata masculina.
Sub 23
La categoria sub 23 també ens va aportar 15 medalles al Campionat d’Espanya d’Antequera. Prèviament, s’havia disputat el Campionat de Catalunya conjuntament amb l’absolut i també el de proves combinades, on Quim Rodríguez va aconseguir RCAM de la prova.
A Antequera, de les 15 medalles, cinc van ser d’or, a més d’aconseguir un RCAT absolut. Pol
Ferrer, que ja l’hem destacat a l’absolut, va brillar aconseguint un nou rècord de Catalunya a l’heptatló amb 5821 punts. A més del seu or, comptar el d’Adrià Alfonso, que faria doblet sumant l’or absolut, Clara Fernàndez a la perxa, Guillem Crespí als 60 mll i Marina Martínez als 1.500 m, que tornava amb molt bon peu a la PC. Atletes com Claudi Gómez, Ivet Rovira o Marc Sala també es van reivindicar amb medalles. De fet, l’atleta del CA Sant Celoni tancava un gran curs, amb or a l’absolut i sub 23 català i plata a l’estatal.
Sub 20
Com destacàvem abans, el Campionat de Catalunya sub 20 va portar el nom i el cognom de David Pérez. Emocions viscudes a flor de pell per l’homenatge a la persona de l’atleta, amb la família i amics pròxims presents per donar l’últim adéu. Companys propers a ell, com Biel Cirujeda, van emocionar-se després d’aconseguir la medalla d’or. Aquest campionat, a més, sempre quedarà guardat també pel RCAT aconseguit d’Ona Bonet a l’alçada, amb una marca d’1.86 m, un èxit sense precedents. També cal destacar RCAM d’Ericka Maseras als 60 mll, campiona sub 20 i absoluta.
A més, cal destacar el domini del FC Barcelona al Campionat de Catalunya de clubs sub 20, aconseguint la victòria en categoria masculina i femenina. CA Igualada i Cornellà Atlètic a nivell masculí i Aldahra Lleida i Agrupació a nivell femení van pujar al podi.
Al Campionat d’Espanya, de nou, quinze medalles de Catalunya. Entre aquestes medalles, es van aconseguir sis ors. El FC Barcelona, que ja havia dominat al clubs sub 20, va mostrar el seu potencial amb els ors d’Elda Romeva i de Pol Elvira. El de Viladecans tornava a batre el RCAT i aquest cop també el rècord d’Espanya sub 20, amb 6.66. A banda d’ells dos, Ona Bonet feia doblet a l’alçada (or català i estatal), Mathios Rodríguez guanyava els 800 m, igual que Marta Mitjans, i finalment, Àlex Pintado seguia amb la seva millora obtenint un or als 1.500 m.
Sub 18
La categoria sub 18 va estar marcada pel Campionat d’Espanya a Sabadell, a la PC Catalunya Carme Valero. Allà, es van aconseguir deu medalles, amb quatre ors. Noa Martínez a la perxa, Alejandro Muñoz i Zuzanna Bendarek a l’alçada i Mario Stefanov als 60 mt van ser els que van obtenir el primer lloc, amb menció també per atletes com Ivan Garcia, Jan López o Bakr El Asri, amb medalles molt lluitades.
A Catalunya, el campionat a casa nostra ens va deixar un magnífic RCAT, el de Zuzanna Bednarek amb 1.83 m. A més també cal destacar RCAM de Bakr El Asri. Al Campionat de proves combinades, la mateixa Bednarek havia guanyat l’or català, fet que la converteix en una de les grans protagonistes catalanes. A més, Guillem Font, també del Cornellà Atlètic, va ser el guanyador de l’or masculí.
Sub 16
La categoria sub 16 té nom i cognom. Alba Benito va trencar esquemes amb un grandiós salt el dia del Campionat de Catalunya sub 16 a la perxa. Salt de 3.95 m per aconseguir, RCAM, RCAT, RESP i segona millor marca mundial d’una atleta de la seva categoria aquell 2024. Aquell dia, a més, un altre protagonista. Marc Benavent, del CA Ascó, que juntament amb Rabab Ouzemmou poden dir que han estat campions de Catalunya a pista, cros i trail. Benavent va fer RCAM al 3.000 m.
Al Campionat d’Espanya a València, 14 medalles de Catalunya, de les quals quatre
van ser d’or, totes quatre d’atletes en categoria femenina. Alba Benito a la perxa, Berta Linares als 300 mll, Maia Salomón al 1.000 m i Jana Queralt als 60 mt van ser les atletes que van pujar a l’esglaó més alt del podi. Com al català, medalles per a Benavent i Ouzemmou, dues plates.
A més, a nivell català, Muntanyenc Sant Cugat a nivell masculí i Agrupació Atlètica Catalunya a nivell femení van ser els guanyadors del Campionat de Catalunya clubs sub 16.
Promoció
D’aquí destaquem diversos aspectes. La promoció ha portat a la PC Catalunya Carme Valero una gran munió de públic, i hem vist totes les jornades sub 8 a sub 14 amb les graderies plenes de pares, mares i afeccionats a l’atletisme que volien gaudir dels més petits i petites. D’entrada, cal destacar el debut de la Copa Promoció sub 8 i sub 10, disputada en un dels darrers caps de setmana del curs, i que va portar a centenars de nens i nenes a competir a la pista.
Aquí s’han disputat el Campionat de Catalunya sub 12 i sub 14, amb respectives
prèvies que van portar, en aquest cas, a superar el miler de participacions. Al Campionat sub 12 es van batre 13 rècords dels Campionats i dos rècords de Catalunya, mentre que al Campionat sub 14 es van batre sis rècords dels Campionats.
Al Campionat de Catalunya de clubs sub 12, victòria del Cornellà Atlètic a la prova masculina i de l’Avinent Manresa a la prova femenina. Al Campionat de clubs sub 14, Avinent Manresa es va endur el títol del Campió de Catalunya en ambdues proves.
Màster
L’atletisme màster català també gaudeix d’una salut de ferro. Aquí, cal destacar diverses coses, com ara una participació multitudinària al Campionat de Catalunya màster, la prova de la marxa màster que va reunir a desenes d’aquests atletes de la disciplina a la PC Catalunya Carme Valero, i la prova de clubs màster, amb domini del Barcelona Atletisme a la prova femenina i del Pratenc AA a la prova masculina.
A nivell estatal, el Campionat d’Espanya es va disputar a Donostia, amb 90 medalles catalanes, de les quals 42 van ser d’or i 26 en categoria femenina. D’aquí cal destacar la gran participació de Maria Rosa Escribano, que venia de batre, precisament a la PC Carme Valero, el rècord del mon de Pentatló W65. Aquí, tornava a batre tres RESP, alçada, 60 mt i de nou pentatló.
Finalment, cal destacar les 34 medalles de Catalunya a l’Europeu màster de Torun, de les quals 27 van ser a PC, de les 14 van ser d’or, i d’elles, quatre de Maria Rosa Escribano i tres de Laura Cebollada i Xavi Bosch.
Repàs final
Per tant, amb aquests nombres, Catalunya ha obtingut 159 medalles en Campionats
d’Espanya, de les quals 90 màster, 15 sub 16, 10 sub 18 i 15 en sub 20, sub 23 i absolut. En clubs, hem viscut sis Campionats de Catalunya, amb dotze medalles d’or repartides, de les quals, tres han estat del FC Barcelona, tres de l’Avinent Manresa i dos del Cornellà Atlètic.
Hem viscut, a més, rècords de Marta Mitjans sub 18 i sub 20 als 1.500 m, rècord absolut d’Antonio López a Boston en els 5.000 m, rècord d’Adrià Alfonso en els 300 mll i
en els 200 mll indoor, triplet de rècord sub 20, sub 18 i sub 16 al 3.000 PC de Pere Mas, Àlex Pintado i Aleix Vives, rècord de Jaël Bestué als 200 mll indoor i als 60 mll, rècord d’Esther Guerrero als 1.000 m, rècord també absolut de Pol Ferrer a l’heptatló i sub 20 d’Ona Bonet a l’alçada i de Pol Elvira als 60 mll, de Marina Martínez als 1.500 m sub 23 i de Zuzanna Bednarek a l’alçada sub 18.
Fins la temporada que ve, PC.
- Les fotografies adjuntades en aquesta crònica que pertanyen a fotògrafs i fotògrafes mencionades tenen copyright i tots els drets reservats. Per fer-ne ús d’elles, s’ha de demanar permís al o la professional en qüestió.
Font: Federació Catalana Atletisme