Protecció Civil activa l’alerta del pla PROCICAT per la previsió de fort onatge especialment a la costa centre i nord


 1. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu onades que poden superar els 2,5 m avui dissabte a l’Alt Empordà i durant tot el diumenge a gairebé tot el litoral català
 2. El fort onatge (maregassa) serà de component sud i afectarà el litoral especialment durant el matí de diumenge i a la costa central i nord
 3. Cal extremar les precaucions en les activitats marítimes professionals i recreatives, així com en les que es desenvolupin a les platges i equipaments costaners

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT), pel fort onatge previst per última hora d’avui dissabte a l’Alt Empordà i demà diumenge a gairebé tot el litoral català, especialment durant el matí. La direcció de l’onatge serà de component sud i amb notable mar de fons (maregassa).

Segons la informació rebuda del Servei Meteorològic de Catalunya, a la tarda d’avui dissabte 30 de març, es poden donar onades superiors als 2.5 metres a la zona de l’Alt Empordà amb una afectació de caràcter local.

Demà diumenge dia 30, es preveuen onades superiors a 2,5 metres (maregassa) amb una distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada de forma extensa, a gairebé tot el litoral català i especialment a la costa central i nord. La franja horària amb major probabilitat serà entre les 00 h i les 06 h, però s’allargarà tot el dia.

El temporal de mar anirà acompanyat de vent podrà arribar als 50-60 km/h i serà de component sud i sud-oest.

Cal extremar la prudència si es fan activitats al litoral. Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar. No accediu als punts del litoral afectats per l’onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat. A més:

 1. No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
 2. Allunyeu-vos d’espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
 3. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

Milloren les condicions del vent i del risc d’allaus

Protecció Civil de la Generalitat ha finalitzat aquesta matinada la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT), per la previsió de ratxes fortes a tot el Pirineu que va començar dijous. Els vents, de component sud i de més de 90km/h, han afectat durant divendres les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Cerdanya i Ripollès.

D’altra banda, aquest matí ha finalitzat la prealerta del PlaEspeciald’EmergènciesperAllausaCatalunya(ALLAUCAT). L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha rebaixat el perill d’allaus al sector Ribagorçana-Vall Fosca de fort (4) a marcat (3). Les precipitacions a les darreres hores han estat menys abundants del que estava previst

Finalment, també ha finalitzat l’avís per intensitat de pluja, que va afectar ahir al vespre especialment a les comarques de la Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, i amb menys intensitat a les del Segrià i Noguera.

Es recomana que a partir d’aquesta matinada i demà es consulti l’estat de les vies de trànsit en cas d’haver de fer desplaçament llargs, a causa de la inestabilitat meteorològica.

Enllaços per a la població

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions dirigides a la població en cas de:

 1. Fort onatge: http://interior.gencat.cat/onatge
 2. Ventades: http://interior.gencat.cat/ventades

Per qualsevol incident, el telèfon d’emergències 112 és a la disposició de tothom.

Per obtenir més informació

 1. Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general
 2. Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal
 3. Incidències viàries: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm
 4. Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *