L’aprenentatge fora de l’aula, una de les prioritats dels cursos de català per a persones adultes


En els cursos de català per a persones adultes que ofereix el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (CNL), practicar la llengua fora de l’aula és una de les prioritats. D’una banda, és clar que l’ús diari en tota mena de contextos permet consolidar els coneixements adquirits a les classes. Però també és cert que amb aquest aprenentatge fora de l’aula es pretén animar les persones nouvingudes a posar en pràctica el que saben, ni que sigui poc, i sensibilitzar els catalanoparlants que, per ajudar les persones que estan aprenent català, l’únic que han de fer és parlar-hi en aquesta llengua.

Amb aquest objectiu, l’any 2023 es van fer 600 pràctiques lingüístiques en 143 establiments comercials de Reus, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i Falset. Aquests comerços estan adherits al Voluntariat per la llengua (VxL) i, a més d’oferir- se com a espai per a les pràctiques lingüístiques de l’alumnat, es comprometen a atendre en català els aprenents del VxL encara que tinguin dificultats per expressar-s’hi.

En la mateixa línia, 80 alumnes dels cursos de Reus van fer una activitat didàctica al Mercat Central i 224 van anar a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, a la Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, a la Biblioteca Joan Miró de Mont-roig del Camp i a la Biblioteca Pública de la Selva del Camp per conèixer-ne el funcionament i fer-se el carnet.

A més, 300 persones van participar en les 10 activitats del programa Xalem, que també pretén afavorir la conversa en català fora de l’aula.

Per acabar, el CNL ha estat pilotant a les aules unes activitats de sensibilització lingüística per engrescar l’alumnat a posar en pràctica al carrer tot allò que aprèn a classe. En el marc d’aquestes activitats, a més de reflexionar i conèixer testimonis d’èxit, els 62 participants han assumit reptes lingüístics. Aquest 2024 es continuen pilotant les activitats i al setembre ja s’implantaran a tots els cursos de nivell Bàsic i Elemental.Font: Consell Comarcal del Baix Camp

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *