Greenpeace demana als partits bascos una Euskadi més justa en termes ambientals i socials


 • L´organització ecologista presenta vuit claus a favor del territori, les persones i la justícia social per afrontar l'emergència ecològica a Euskadi durant la propera legislatura
 • Greenpeace considera urgent planificar l'abandonament dels combustibles fòssils i caminar cap a un sistema energètic 100% renovable en mans de la gent i que protegeixi la biodiversitat per al 2040
 • Garantir la protecció dels ecosistemes i evitar els impactes de nous projectes com el del museu Guggenheim a Urdaibai estan entre les moltes mesures que apunten a transformar el model socioeconòmic

Demà comença la campanya electoral basca i Greenpeace ha presentat un document amb les seves propostes per poder transformar Euskadi a favor del territori, les persones i la justícia social. Enfront de les polítiques devastadores que arrasen la natura, la salut i la sostenibilitat de la vida, l'organització ecologista considera que és imprescindible parlar de propostes polítiques concretes i realistes per abordar la crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la desigualtat creixent i un model socioeconòmic caracteritzat pel creixement il·limitat que xoca de front contra els límits del planeta.

Les nombroses peticions, que Greenpeace remetrà als partits que concorren a les eleccions del 21 d'abril, estan distribuïdes en vuit grans apartats que aborden l'energia, la mobilitat, l'aigua, el patrimoni natural, l'Euskadi rural i el sector primari, el model de consum, l'economia social i la democràcia i la participació ciutadana.

“Encara que els partits fa mesos de precampanya, encara les propostes relacionades amb la transició energètica o la conservació de la biodiversitat brillen per la seva absència. És cert que a Euskadi s'ha avançat en legislació climàtica, però encara queda molt per fer. I mentre se segueixin impulsant des de les institucions públiques projectes com el del Guggenheim a Urdaibai, estarem molt lluny de la direcció que han de prendre les nostres polítiques. Necessitem mesures ambicioses i un gir de 180 graus a les polítiques socioambientals. Volem convidar-los a caminar junts cap a una Euskadi més justa en termes ambientals i socials”, ha afirmat Lorea Flores Compains, coordinadora de Greenpeace a Euskadi.

D'entre les nombroses mesures que Greenpeace ha inclòs en les seves propostes de cara a la propera legislatura del Parlament basc, cal destacar:

 1. Energia: compromís per planificar l'abandó progressiu dels combustibles fòssils i la descarbonització de l'economia per al 2040, reduint la demanda energètica a la meitat i establint un sistema energètic 100% renovable, democràtic i que protegeixi la biodiversitat.
 2. Mobilitat: aprovar un pla basc per a la mobilitat sostenible i que la propera sigui la legislatura del tren social i del transport públic en general.
 3. Aigua: acabar amb el malbaratament i mala gestió de l'aigua i els aqüífers, posant el fre a la ramaderia i l'agricultura industrials, a la contaminació urbana i industrial, i establint mesures clares per a la recuperació i protecció de les aigües subterrànies.
 4. Patrimoni natural: Garantir la protecció de la costa, respectar la llei de costes i evitar els impactes de nous projectes d'urbanització, serveis o industrials, així com prohibir aquells els impactes dels quals siguin impossibles de resoldre.
 5. Pobles vius: avançar cap a una Euskadi amb llocs, llogarets i pobles amb tots els serveis, defensant la sobirania alimentària, avançant cap a l'agricultura i ramaderia ecològiques, les cadenes de proximitat i la defensa de la pesca artesanal i sostenible.
 6. Consum: garantir una compra pública ecològica, local i sostenible, establint alhora polítiques que fomentin la reparabilitat, la reutilització i l'intercanvi, deixant de banda el model actual basat en la incineració i l'abocament de residus i avançant en l'economia circular.
 7. Economia: sortir del marc d'una economia d'oligopolis, garantint l'accés als serveis bàsics per a totes, avançant a la fiscalitat verda i enfortint el teixit econòmic de l'economia social, ecològica i de cura.
 8. Democràcia: posar en marxa mecanismes efectius que permetin més i millor participació ciutadana, fomentant la presa de decisions participades sobre assumptes de transcendència i la transparència en la gestió pública.

Per a l'organització ecologista, davant de minories que acaparen la riquesa, depreden els recursos i el patrimoni natural, escapen de les seves responsabilitats democràtiques, desvien l'atenció de l'opinió pública i ignoren les futures generacions, és temps de plantejar alternatives des d'una acció política valenta, concreta i sense distraccions que ens porti a un model de societat i deconomia en pau amb el planeta.

Les campanyes electorals han de servir perquè qui es presenta a les eleccions de propostes concretes que interessin a totes les persones, i no només de donar titulars cridaners. Volem també sentir parlar del canvi climàtic, de la natura, de la justícia social… perquè ens estem jugant el futur d'Euskadi i de les properes generacions. No volem que la sostenibilitat sigui una simple cua fàcil. Necessitem polítiques, no declaracions, i que ens diguin què faran per poder valorar quina és la millor opció”, ha conclòs Lorea Flores, de Greenpeace.

Document: Propostes de Greenpeace per a les eleccions basques 2024: Claus a favor del territori, les persones i la justícia social

Font: Greenpeace

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *