Josep Sedó, productor de vinya i olivera al Priorat


RETRAT

Soci i membre del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà


04/04/2024


TastaCoop

Josep Sedó, soci i membre del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà © Estudi Tardet

“Crec que no hi ha hagut un moment que decidís ser pagès. Vaig néixer així. De petit ja anava al tros amb els pares i sempre he tingut clar que el meu lloc és la terra. M’hi vaig incorporar professionalment als 21 anys, després d’estudiar grau mig d’agropecuària i grau superior d’enologia”

Josep Sedó, productor de vinya i olivera a Bellmunt del Priorat, valora “la llibertat de treballar per a tu mateix i la màgia d’estar tot l’any cuidant un arbre o una planta per finalment treure’n el fruit. És una feina molt maca”.

No obstant això, els temps actuals són complicats. “A part dels problemes que pot tenir qualsevol jove a Catalunya, a la nostra comarca estem patint molt la sequera. Bona part de la meva explotació és secà. Aquesta verema la collita ha baixat a la meitat i d’olives n’hem collit una tercera part”.

Com a jove, ha participat a les recents mobilitzacions de la pagesia, des dels talls a Móra d’Ebre a la manifestació de Barcelona o el tancament del Port de Tarragona. També va ser al Fòrum Empresarial de joves agricultors europeus a Tarragona i forma part del consell rector de la Cooperativa Falset Marçà.

La cooperativa va ser cabdal en la seva incorporació. “Cada vegada cal portar més terra per mantenir els mateixos beneficis, ja que els costos augmenten. El meu avi portava 7 hectàrees; el meu pare, 25; ara ja en portem 40. He pogut créixer perquè la cooperativa ha creat l’Espai Test i els socis que es jubilen cedeixen les terres a socis joves que volem emprendre”.

Té dos desitjos. “Que es valori més la nostra feina i es doni suport als joves que volem guanyar-nos la vida. És un sector envellit i si no entren joves, qui farà de pagès d’aquí a vint anys?” 


Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC)

Font:Federació de Cooperaives Agràries de Catalunya

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *