- Les organitzacions han traslladat per carta al president del Govern, Pedro Sánchez, la necessitat de multiplicar per dos l'ambició i les inversions ambientals i socials
- L'esborrany de l'Agenda Estratègica filtrat als mitjans mostra una absència preocupant de compromisos climàtics i ambientals
- La Unió Europea pretén prioritzar la despesa armamentística a costa del benestar social i la transició ecològica
Els principals grups ecologistes, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, SEO/BirdLife, Greenpeace i WWF, s'han dirigit per carta a Pedro Sánchez després de conèixer el esborrany filtrat de l'Agenda Estratègica 2024-2029, que s'abordarà la setmana que ve a la reunió extraordinària del Consell Europeu, per sol·licitar-li que la transició ecològica sigui un dels pilars del document.
A tot Europa, la gent s'enfronta a impactes climàtics cada vegada més grans. Les onades de calor, les sequeres, els incendis forestals i les inundacions arrasen els boscos, contaminen els escassos subministraments d'aigua, destrueixen llars i cobren vides. Tot i que la despesa militar ha assolit un nivell sense precedentsi amb l'horitzó de l'austeritat autoimposada, la carrera armamentística s'obre camí a costa de respondre a les necessitats presents i futures: un medi ambient saludable on viure.
L'Agenda Estratègica Europea és un document aprovat pel Consell Europeu a l'inici de cada legislatura, on s'estableixen les grans línies prioritàries que haurà de seguir la Comissió següent. En l'esborrany actual sorprenentment no apareix com a prioritat abordar dues de les principals crisis per a la humanitat, la crisi climàtica i la de biodiversitat. Això contrasta amb l'agenda aprovada el 2019, en què es reconeixia la “necessitat urgent d'intensificar les accions per abordar l'amenaça existencial” que suposen el canvi climàtic i els seus efectes, i que va ser la base per a la posterior aprovació del Pacte Verd Europeu.
Les organitzacions ecologistes sol·liciten al president del Govern que utilitzi la capacitat d'influència per impulsar el compromís de la Unió Europea amb polítiques ambientals i socials basades en la ciència per al desenvolupament ràpid i eficaç de l'acció social, climàtica i de la protecció de la biodiversitat, especialment en un moment en què la humanitat s'acosta perillosament a punts de no-retorn climàtics i ecològics.
En la filtració destaca la menció a polítiques per a “l'ampliació” de la indústria armamentista europea i l'augment “substancial” de la despesa i la inversió militars europeus, en detriment de la transició ecològica, cosa que deixa la població d'Europa en una situació d'extrema vulnerabilitat davant dels impactes de seguretat derivats de l'escalada de la crisi climàtica i de la biodiversitat.
En paraules d'Eva Saldaña, directora executiva de Greenpeace España: “Aquest pla espera que una estratègia militar del segle XX protegeixi les persones de les amenaces a la seguretat del segle XXI. Però no es pot disparar contra un incendi forestal ni bombardejar una inundació. Invertir milers de milions en tancs, míssils i armes no farà absolutament res per ajudar les comunitats de tot Europa a enfrontar sequeres, tempestes o pèrdues de collites. Més armes no faran d'Europa un lloc més segur per viure-hi per a les generacions futures”.
Per part seva, Erika González Briz, coordinadora d'Ecologistes en Acció, ha afirmat que «un dels factors que desencadenen la complexitat del context geopolític actual és l'emergència ecològica; en aquest sentit, les prioritats de les polítiques públiques europees han de dirigir-se cap a la justícia social, les respostes eficaces davant de l'escalfament global i la protecció de la biodiversitat».
Per a Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF Espanya, “seria incomprensible que els líders europeus no incloguessin entre les prioritats de la propera agenda estratègica un punt sobre la transició ecològica que reculli la necessitat de construir una Europa climàticament neutra i socialment justa i que garanteixi la conservació i restauració del nostre valuós patrimoni natural, per així complir amb els compromisos internacionals adquirits i garantir un futur saludable per a les generacions futures”.
El mateix esborrany inclou com una prioritat per a la UE promocionar els drets humans, sense tenir en compte que a la pròpia base dels drets humans hi ha el comptar amb un planeta vivible.
Per Asunción Ruiz, directora executiva de SEO/BirdLife, «la precarietat social i el deteriorament ambiental estan vinculats. Necessitem un planeta saludable per viure en pau, en democràcia i amb benestar. És urgent integrar la transició ecològica com a pilar fonamental a l'agenda estratègica europea. Només així es podrà garantir el dret universal a un medi ambient sa i podrem fer front de manera efectiva als desafiaments ambientals i socials de la nostra era. Europa ha de continuar liderant l?única via d?assolir prosperitat i seguretat per a les persones».
Blanca Ruibal, coordinadora d'Amics de la Terra, conclou: “El Govern ha de respondre davant de la ciutadania, i les veus de la majoria són clares: cal apostar per accions decidides que facin front a les crisis social, climàtica i de biodiversitat a què ens enfrontem, i les nostres polítiques i l'Agenda Estratègica Europea han d'anar en aquesta direcció. Augmentar la inversió en armament, quan la societat demana un alto el foc i posar fi al comerç d'armes, és una decisió fallida que s'allunya de la justícia social i ecològica que diu que defensa aquest Govern, l'única solució viable per al planeta”.
Més informació:
Accés a carta completa, AQUÍ
Accés a l'esborrany de l'agenda estratègica 2024-2029, AQUÌ
Font: Greenpeace