La imatge gràfica del Sant Joan de Valls es converteix en un crit màgic que convida a viure la Festa Major


> La polifacètica il·lustradora Alba Pocurull Oliva ha estat la creadora del disseny amb clares referència a la celebració i revetlla de Sant Joan

La festivitat de Sant Joan d’aquest 2024 presenta un cartell característic i innovador que es converteix, en paraules de la seva creadora, Alba Pocurull Oliva, en un «crit màgic» que ens convida a viure la festa major i la revetlla. La il·lustració destaca per una dansaire de festa, una balladora amb un cap conformat per l’escut de Valls, en una metàfora que, segons l’autora, vol posar en valor a una ciutat que pensa i alhora somnia. Enmig d’aquesta amalgama de pensaments i somnis, els braços de la dansaire assenyalen el cel i de les mans surten espurnes, foc i estrelles que contrasten amb la foscor de la nit més curta de tot l’any. 

La faldilla està constituïda en forma de campanes perquè són precisament els seus repics els que ens anuncien l’arribada de la nit de Sant Joan. La dansaire recorda amb línies vermelles el foc i de nou l’escut de la ciutat, per acabar en un tercer pla podem observar traços més fins, línies que ens recorden a una composició àuria desdibuixada. Els colors de l’escut de Valls contrasten a més amb els tons blaus i verds de la composició per tal de recordar-nos que amb Sant Joan comença l’estiu i l’arribada dels primers banys.

Tota aquesta mescla de colors, metàfores i significats són obra d’Alba Pocurull, originària del Pla de Santa Maria i que de ben petita s’ha criat a Valls, a la que es podria dir que va ser la segona residència de la seva família: el Mercat Central, com ella diu, una «casa molt gran». En l’actualitat viu i treballa a Tarragona, creant il·lustracions conceptuals per a diferents mitjans entre ells Petit Sàpiens, la Directa, El Correo, la Generalitat de Catalunya o l’Associació d’Il·lustradores de Tarragona (AIT). També utilitza la seva obra com a eina de transformació social en l’art mural, amb peces que reivindiquen el moviment feminista, la denúncia de l’emergència del canvi climàtic o la visibilitat de col·lectius LGTBIQ+. 

240430SantJoanCartell

A més d’això, ha col·laborat com a docent i assessora artística amb diferents escoles i entitats de la província i és membre activa d’agrupacions relacionades amb l’art, l’educació i el treball social, com ara l’AIT, l’Associació Ment i Salut, la Muralla, el Museu de la Vida Rural (Museu Terra), el col·lectiu docent Gomet Taronja o la Comissió d’Ajuda al Refugiat Valencià. 

Per al disseny del cartell l’Alba ha comptat amb el suport d’una de les seves companyes de projectes gràfics, la dissenyadora i il·lustradora Marta Escobar la responsable de la tipografia i les adaptacions. 

 

Font: Ajuntament de Valls

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *