El darrer debat de les ‘Setmanes de l’Aigua #PortTarragona’ girarà sobre el riu Gaià amb el títol ‘Esmenar errors i preparar el futur’


Es tracta del darrer debat del cicle de 4 debats que han tingut lloc al Tinglado 1 del Moll de costa sota el paraigües de la 1a edició de les ‘Setmanes de l’Aigua PortTarragona’

Aquest divendres, 3 de maig, finalitza el cicle de quatre debats dedicats als rius del Camps de Tarragona i Terres de l’Ebre. En aquesta darrera ocasió el debat també comptarà amb personal expert per a parlar sobre el riu Gaià. El títol del debat serà ‘Esmenar errors i preparar el futur’, un debat on es podran tractar els aspectes més rellevants que afecten al riu Gaià. Al llarg del seu recorregut, aquest riu català enfronta desafiaments ambientals i problemes relacionats amb l’activitat humana. Cal afegir que el debat serà retransmet per TAC12 i l’acte és d’accés lliure amb aforament limitat.

Continguts quart debat

El riu Gaià és un riu a Catalunya que neix a la Serra de la Plena i desemboca en la mar Mediterrània. Al llarg del seu recorregut, aquest riu català enfronta desafiaments ambientals i problemes relacionats amb l’activitat humana. Un dels errors històrics associats amb el riu Gaià és la construcció de preses que han afectat el seu flux natural. La presa del Catllar, construïda en 1975, va interrompre el flux del riu i va tenir un impacte significatiu en l’ecosistema riu avall, especialment en la desembocadura. Aquest canvi va alterar l’hàbitat natural i va reduir la disponibilitat d’aigua per a la fauna i la flora locals.

La contaminació també és un problema rellevant, amb abocaments industrials i agrícoles que afecten la qualitat de l’aigua. Les deixalles i residus sòlids llançats al riu per activitats humanes, com el turisme i l’agricultura, poden tenir efectes negatius en la biodiversitat i en la salut del riu Gaià.

El futur del riu Gaià depèn de la implementació de mesures per a corregir aquests errors i mitigar l’impacte ambiental. Els esforços per a restaurar el flux natural del riu i millorar la qualitat de l’aigua poden contribuir a la recuperació de l’ecosistema. Programes d’educació ambiental i participació comunitària són essencials per a promoure la consciència i la protecció del riu.

El debat d’aquest divendres pretén analitzar  i parlar sobre idees que millorarien l’estat actual del riu i de la zona. A més, la creació d’àrees protegides i la promoció del turisme sostenible poden ser maneres de reactivar l’economia local sense comprometre la salut del riu Gaià. La cooperació entre les autoritats locals, les comunitats i les organitzacions ambientals serà clau per a garantir un futur sostenible per al riu i el seu entorn.

En resum, el riu Gaià a Catalunya enfronta desafiaments derivats d’errors humans, però el compromís amb la restauració i la conservació pot portar a un futur més prometedor per al riu i per a les comunitats que depenen d’ell.

Participants en el tercer debat

Joan Diaz Rull

Enginyer de camins, canals i ports, ex membre i portaveu de la plataforma Salvem el Gaià,  Alcalde del Catllar els anys 2016 i 2017, i regidor de medi ambient i urbanisme Soci i membre de la junta de l’Associació Mediambiental la Sínia. Col·laborador de l’associació Terres del Gaià. Participa de les comissions de seguiment del conveni d’alliberament de cabals ambientals al riu Gaià 

Antonio  Ruíz de Castroviejo

President de l’Associació de Terres del Gaià

Ramon Nieto

Director de Serveis, Programació i Logística del Complex Industrial de Repsol a Tarragona  

 

Font: Port de Tarragona

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *