El Govern garantirà fins a 17 hm3 d’aigua a la Comunitat de Regants del Baix Ter, tot i la sequera excepcional que pateix la zona

  • “Des de l’ACA estem fent una gestió quirúrgica per garantir al màxima la disponibilitat d’aigua per a tots els usos. I, en aquest cas, amb aquesta dotació garantim un volum d’aigua per al sector primari en una zona especialment sensible pel que fa als cultius d’arròs i poma”, ha exposat Mascort des de l’IRTA Mas Badia, a la Tallada d’Empordà

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, s’ha reunit aquest dimarts 30 d’abril amb els membres de la Comunitat de Regants del Baix Ter per informar-los que podran disposar de fins a 17 hm3 d’aigua per a aquesta campanya agrària a través del desembassament que faran des del Pasteral, i també d’altres eines per incrementar la disponibilitat d’aigua que s’engegaran amb el suport del DACC. Tot i l’actual context d’emergència per sequera, els regants podran garantir la supervivència dels cultius llenyosos i salvar una part del cultiu de l’arròs mitjançant mesures de prevenció per a la salinització dels aqüífers.

L’Agència Catalana de l’Aigua té previst celebrar la comissió de desembassament del Ter-Llobregat aquest divendres 3 de maig i aprovar desembassar 12,67 hm3 a partir de l’anàlisi que ha fet de l’evolució de les reserves i la distribució dels volums desembassats, amb l’objectiu de continuar garantint tots els usos. A més, s’abordaran les mesures addicionals que permetran garantir fins a 4,5 hm3 més als desembassats, per arribar als 17 hm3.

Des de l’ACA estem fent una gestió quirúrgica per garantir al màxim la disponibilitat d’aigua per a tots els usos. I, en aquest cas, amb aquesta dotació garantim un volum d’aigua per al sector primari en una zona especialment sensible pel que fa als cultius d’arròs i poma”, ha exposat Mascort des de l’IRTA Mas Badia, a la Tallada d’Empordà.

El conseller ha concretat que els 17 hm3 d’aigua que tindran disponibles provenen dels 6,28 hm3 que es desembassaran, als quals se sumaran 2,5 hm3 extres per a la prevenció de la salinització dels aqüífers amb els quals es reguen els cultius d’arròs i 3,89 hm3 que ja tenen estalviat els regants. A més, està previst que es puguin captar 3 hm3 aigua no regulada, és a dir, aigua que prové de rius o torrents que no tenen presa, sempre respectant el cabal d’emergència de 1.000 m3/segon. Finalment, s’estima que 1,5 hm3 més provindrà de pous que es faran gràcies a una línia d’ajuts que està treballant el Departament d’Acció Climàtica, valorada en 1,5 M€, per a cinc comunitats de regants: Sant Julià, Presa de Colomers, Comunitat de Reg del Molí de Pals, la Sèquia Vinyals i Salt.

La dotació d’aigua dona resposta a les demandes del sector i, especialment, als regants del Baix Ter, per salvar una temporada agrària complicada malgrat les restriccions en l’actual escenari d’emergència del sistema Ter-Llobregat.

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *