La directora de l’ICAEN es reuneix amb els ajuntaments de Reus i Castellvell i els veïns del barri d’El Pinar per abordar el soterrament de les línies d’alta tensió

· El Govern participarà en el finançament del projecte

La directora de l’Institut Català d’Energia, Marta Morera i Marcé, ha celebrat amb els representants dels ajuntaments de Reus i de Castellvell i amb els dels veïns de la urbanització El Pinar l’acord per al soterrament de la línia d’alta tensió que travessa aquesta zona urbana. En una reunió per abordar els detalls del projecte, Morera ha assegurat que “dimarts va ser un dia important pel Pinar, per Reus i per aquest Govern”.

El Consell Executiu va autoritzar dimarts l’ICAEN a atorgar 2,46 milions d’euros mitjançant una subvenció exclosa de concurrència a l’ajuntament de Reus per tal d’abordar el projecte. L’actuació permetrà soterrar 1,43 quilòmetres de la línia de 110 kV Reus-Valls i Reus-Seròs al seu pas per la urbanització El Pinar i per una part del municipi de Castellvell, que compta amb un pressupost inicial de 4,3 milions d’euros. D’aquesta manera, s’eliminen els impactes urbanístic i paisatgístic d’aquesta infraestructura sobre aquesta trama urbana, i donarà l’oportunitat de recuperar espais per a la ciutadania.

Morera ha recordat que “les infraestructures elèctriques són fonamentals per a materialitzar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible, just i participatiu”, però ha insistit que s’han de fer bé. “Com a societat, hem de ser capaços d’arribar a un acord per fer instal·lacions de generació d’electricitat i línies elèctriques, i aconseguir que el seu impacte ambiental, paisatgístic i social sigui el mínim possible”. En aquest sentit, ha explicat que el Govern està treballant en l’elaboració del Pla Territorial Sectorial per al desenvolupament de les energies renovables (Plater), que ha de permetre avançar en aquesta línia i garantir l’equilibri i la cohesió territorial.

El soterrament de la línia elèctrica que travessa El Pinar ja havia estat prevista en un conveni signat entre l’ICAEN i l’ajuntament de Reus l’any 2006. La manca d’un projecte tècnic va posposar la seva execució, i l’arribada de la crisi econòmica va fer que l’obra es desestimés. La voluntat del Govern per solucionar aquesta situació, sumada a la iniciativa de l’ajuntament de Reus per dotar-se d’un projecte tècnic viable, ha fet possible recuperar el compromís inicial que figurava en el conveni i l’aportació econòmica que hi estava prevista.

Soterraments i desviaments de línies elèctriques

A més del cas de Reus, el Govern també va autoritzar dimarts que l’ICAEN atorgués dues subvencions excloses de concurrència als ajuntaments de Begues i de Rubí per dur a terme el desviament de línies elèctriques que travessen zones urbanes dels seus municipis.

En el cas de Begues, s’atorga una subvenció d’1,01 milions d’euros per al desplaçament de la línia de 220 kV Constantí-Viladecans al seu pas pel nucli urbà del municipi. La mesura implica la modificació d’aproximadament 7 quilòmetres de l’actual traçat de la línia, que s’apartarà de les zones habitades i que es compactarà parcialment amb altres línies existents.

En el cas de Rubí, s’atorga una subvenció de 2,14 milions d’euros per al desplaçament de les línies de 220 kV que actualment creuen el municipi pel barri de Can Fatjó. L’actuació implicarà el desmantellament de 4,88 quilòmetres de la línia Can Jardí-Mas Figueres, i 1,36 quilòmetres de la línia Can Jardí-Pierola, i la construcció d’un nou traçat (de 5,2 quilòmetres) en zones no residencials ja antropitzades.

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *