El conseller Mascort explica les darreres mesures urgents activades per protegir els conreus dels danys que originen els conills

Aquesta tarda ha visitat una finca a Tàrrega, on hi ha instal·lats mecanismes de protecció per prevenir danys que ara el Departament d’Acció Climàtica subvenciona fins a un 80%

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa una bateria de mesures que totes sumades intenten frenar des de fa temps la proliferació i els danys que els conills de bosc originen als cultius a zones de Lleida. Aquesta tarda, el conseller David Mascort Subiranas s’ha desplaçat a una finca als afores de Tàrrega (Urgell) per conèixer de primera mà el funcionament dels diferents tipus de mecanismes que protegeixen els troncs dels arbres dels danys que hi poden fer els conills.

Allà, Mascort ha explicat les últimes accions de control que s’han sumat a les existents, que són l’aprovació per part del Govern d’un nou decret que farà molt més àgil la pressió cinegètica sobre els conills, les subvencions per protegir els conreus dels danys dels conills que arriben fins al 80% del cost dels mecanismes de protecció i les mesures extraordinàries per fer front a la sequera, que contemplen una ampliació de personal i mesures extraordinàries per reduir danys de la fauna cinegètica.

Un nou decret per fer més àgil el control de les sobrepoblacions

El decret aprovat pel Govern la setmana passada busca consolidar un sistema d’anticipació a l’aparició de danys sobre les activitats humanes i el medi natural causats per les espècies de fauna cinegètiques. S’activarà un nou sistema de vigilància i seguiment per minimitzar el risc de danys sobre les activitats humanes i el medi natural, que permetrà anticipar mesures de control i reservar, de manera quirúrgica, la declaració d’emergència cinegètica als casos estrictament necessaris, on la persona titular de l’aprofitament cinegètic haurà de consentir les actuacions de control poblacional que autoritzi l’Administració.

En l’àmbit de les explotacions agrícoles, ramaderes i silvícoles, introdueix el concepte de l’autoprotecció, on la persona propietària o titular d’una explotació agrícola, silvícola o ramadera podrà fer actuacions de control dins la seva propietat o explotació, amb autorització prèvia i dins de les condicions que s’estableixin. En aquest sentit, també preveu que aquestes actuacions només les puguin fer persones qualificades amb una formació específica.

Finalment, la nova norma, que ha comptat en tot moment amb el suport dels caçadors, habilita un sistema telemàtic de recollida d’informació relativa a danys agrícoles, ramaders i forestals causats per les espècies cinegètiques. L’objectiu és poder disposar d’un seguiment actualitzat i exhaustiu de l’evolució de les poblacions principalment de conills, senglars i cabirols.

Més de 6 milions d’euros en subvencions per protegir els conreus dels danys que originen els conills

El mateix decret també preveu uns ajuts per subvencionar l’adquisició i instal·lació de mecanismes de protecció dels conreus llenyosos de fruita dolça, fruits de closca, olivera i vinya pels danys de conills de bosc, per prevenir els danys en els cultius en zones declarades en emergència cinegètica.

Aquests ajuts seran en zones d’afectació molt greu (amb un import del 80% del total de la inversió de protecció que es faci, fins a 960 euros/hectàrea) i també en les franges de 200 metres limítrofs a les àrees d’afectació molt greu (on l’import de l’ajut serà del 30% de l’import total justificat, amb un màxim de 360 euros/hectàrea). L’import total d’aquest ajut és de 6.360.000 €.

A més, a finals de març el Govern va aprovar el Decret llei de suplement de crèdit i de mesures financeres, que contemplava una partida addicional per destinar a actuacions cinegètiques per valor d’un milió d’euros.

Declaració cinegètica en marxa i la suma de mesures

La declaració d’emergència cinegètica (DEC) per continuar lluitant contra la sobrepoblació de conills al Pla de Lleida està activada fins al 30 d’abril de 2025 i abasta 5.194 km2. Permet incloure les actuacions excepcionals per danys fora del període hàbil del conill, tot agilitzant els procediments administratius, i habilita al Departament l’execució subsidiària de mesures excepcionals de gestió cinegètica sobre una àrea de caça quan el titular cinegètic no assoleixi els objectius de captura establerts, o quan s’apercebin danys a l’agricultura i aquests no hagin estat atesos. 

A més de DEC activa en aquest moment, el Departament, en el marc de les accions consensuades a la Taula del Conill, manté activades totes les mesures que, sumades i en conjunt, busquen estabilitzar les poblacions de conill.

Algunes de les mesures que estan activades són, entre d’altres, permetre caçar tot l’any, actuacions amb caixes trampa, recorreguts nocturns del personal de Forestal Catalana i el Cos d’Agents Rurals, o la incorporació de noves metodologies de control de població amb visió nocturna. Aquestes se centren en equips propis i especialitzats sobre el terreny que treballen en diferents accions, com ara les captures nocturnes o la col·locació de més paranys, i donen resposta a comunicacions de danys.

També altres accions que formen part del paquet de mesures són el xipatge gratuït de les fures propietat dels caçadors, per fomentar la caça amb fures, o el suport als caçadors pel seu sobreesforç en les actuacions, mitjançant la Federació Catalana de Caça, per la qual cosa es donen ajuts a caçadors.

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *