El Govern commemora els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps

  • Dilluns se celebrarà l’acte inaugural de l’Any Clavé a l’Ateneu Barcelonès, amb l’actuació del grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa

El pròxim dilluns, 6 de maig, a les 18:30 hores, tindrà lloc l’acte inaugural de l’Any Clavé a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès. Hi seran presents la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya, i la comissària de l’any commemoratiu, Anna Costal, a més de la presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola, i el president de la Federació de Cors Clavé, Bruno Nájera.

L’acte, conduït per Pau Benavent, constarà d’una taula rodona i un concert. La taula rodona comptarà amb la participació de la Dra. Teresa Abelló -professora d’història contemporània a la Universitat de Barcelona-, Marc Parrot -músic i productor- i la Dra. Anna Costal -musicòloga, professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya i comissària de l’any commemoratiu-. El concert anirà a càrrec del grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa, amb obres de Josep Anselm Clavé (Cap al tard, pastorel·la; El chinito, tango; i La Marsellesa, una adaptació i traducció de l’himne al català).

Més actes de l’Any Clavé

El passat divendres 12 d’abril es va presentar l’Any Clavé, amb el qual es commemoren els 200 anys del naixement de Josep Anselm Clavé i Camps. La directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya i Taulés, va presentar la commemoració acompanyada de la comissària de l’any, Anna Costal i Fornells.

Durant l’any, hi ha previstes activitats arreu dels Països Catalans relacionades amb el personatge i amb les societats corals de la Federació de Cors de Clavé: concerts, cantades, publicacions, exposicions, xerrades, conferències, activitats participatives i de col·laboració per a la descoberta de nous materials, etc. Tota la informació estarà recollida a l’agenda del web commemoratiu i s’anirà ampliant i completant al llarg de l’any a través d’un formulari participatiu.

Entre les activitats realitzades fins ara, destaca la cantata juvenil “El Jove Anselm Clavé”, que va tenir lloc a L’Auditori de Barcelona, el passat dissabte 20 d’abril. Hi van participar més de 800 joves procedents dels conservatoris i escoles de música del nostre país, dues orquestres simfòniques i dos cors històrics claverians de la nostra institució. Aquest esdeveniment es tractava d’una gran coproducció entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Federació de Cors de Clavé.

Una altra activitat institucional destacada serà l’acte institucional del Dia de l’Associacionisme Cultural, que se celebrarà el 7 de juny, a les 19h, al Centre Artesà Tradicionàrius, a Barcelona. L’esdeveniment comptarà amb l’actuació del grup vocal De Canendi Elegantia, sota la direcció de Francesc Garrigosa.

Projectes

Paral·lelament, s’està treballant en l’elaboració de diversos projectes de divulgació científica sobre la figura de Josep Anselm Clavé:

  1. Una publicació en format imprès i digital amb la participació de diversos investigadors. S’articularà a partir de capítols breus dedicats a la relació de Josep Anselm Clavé amb un personatge de la seva època de l’àmbit familiar, literari, musical, periodístic i polític. Un univers Clavé que entrellaçarà totes les seves facetes i alhora ajudarà a entendre una època complexa i convulsa de la història de Catalunya.
  2. Un enregistrament que inclourà obres inèdites de Josep Anselm Clavé i un petit estudi que explicarà la rellevància musical i històrica d’aquest llegat patrimonial. Les partitures s’editaran i es posaran a disposició de tothom que en vulgui fer ús de manera lliure i gratuïta.
  3. La producció d’un pòdcast que donarà a conèixer algunes de les facetes menys conegudes i més íntimes de Josep Anselm Clavé, així com episodis històrics transcorreguts entre el 1863 i el 1873 a partir de fets viscuts i narrats pel mateix personatge. També hi apareixeran figures importants del republicanisme del segle XIX.
  4. La itinerància de l’exposició Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República Federal, en col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana. Es preveu que la mostra s’exhibeixi en diverses ciutats catalanes.
  5. Finalment, s’està elaborant la primera fase d’un catàleg de l’obra poètico-musical de Josep Anselm Clavé, amb la col·laboració d’arxius municipals i comarcals i de diverses entitats vinculades als Cors de Clavé. L’objectiu és configurar un mapa amb la ubicació i l’abast dels fons documentals relacionats amb el llegat claverià, des del segle XIX i fins al XXI, que serà consultable des del web commemoratiu dedicat a l’Any

La celebració del bicentenari del naixement de Josep Anselm Clavé vol abordar quatre grans objectius:

  1. Situar la trajectòria de Josep Anselm Clavé en el context social i polític del seu temps.
  2. Donar a conèixer les seves accions i la seva obra com un projecte global que pretenia transformar l’Espanya contemporània a partir dels valors republicans del segle XIX, molt abans de la irrupció del catalanisme polític i de la idealització o folklorització de la seva figura.
  3. Entendre el seu llegat poètic, musical, periodístic i polític en conjunt, des d’una perspectiva que inclogui tots els àmbits acadèmics que l’han estudiat: la ciència política, la història contemporània, el periodisme, els estudis literaris, la musicologia.
  4. Posar en valor l’activitat que les societats corals claverianes han desenvolupat des del segle XIX fins a l’actualitat i el patrimoni documental i musical que es conserva en arxius públics o en les seus socials de les mateixes entitats.

Clavé, una figura cabdal

Josep Anselm Clavé (Barcelona, 1824-1874) és una figura cabdal per comprendre la història contemporània de Catalunya en el context de transformació del regne d’Espanya des de l’Antic Règim fins a la Primera República. De pensament liberal i progressista, va dedicar la seva trajectòria vital i professional a portar a terme aquests ideals. Per aconseguir-ho, va desplegar els dispositius culturals i artístics que tenia a l’abast i va exercir d’activista, de músic, de poeta, de periodista i d’empresari. Aquesta tasca no la va fer sol, al contrari, la va poder dur a terme gràcies a la seva família i al conjunt d’amics i col·legues que van col·laborar estretament en tots els seus projectes.

Per la seva implicació en l’acció política directa va ser empresonat diverses vegades i també va haver d’exiliar-se a França, com tants altres republicans. Després de l’esclat de la Revolució de 1868 va ser membre del Club dels Federalistes i del Partit Democràtic Republicà Federal. També va ser elegit president de la Diputació de Barcelona i, amb la proclamació de la Primera República, nomenat governador civil de Castelló de la Plana i delegat del govern a Tarragona.

El seu lideratge al capdavant de l’associació Euterpense és, probablement, la faceta més recordada de Clavé. Aquesta federació de societats corals va articular el teixit social i cultural del país a través d’un associacionisme recreatiu que s’inserí de ple en els nous mecanismes de diversió romàntica. Després de la seva mort es van fundar nous Cors de Clavé, i la xarxa associativa de caràcter progressista i republicà es va continuar estenent malgrat la Restauració borbònica i la consolidació d’altres models corals.

Contacte de premsa

Organitza: Departament de Cultura

Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural

Fonoteca de Música Tradicional Catalana

Correu electrònic:cpt.cultura@gencat.cat

Telèfon:933 16 27 20

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *