Mapa del cens de cobertes de fibrociment


Imatge exportada del visor

A Catalunya hi ha 122.460 cobertes de fibrociment, la major part amb amiant, que suposen una superfície de gairebé 40 km² i un pes d’unes 700.000 tones. Aquestes dades provenen del nou mapa del cens de cobertes de fibrociment de Catalunya, una eina desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Segons el mapa, s’ha detectat fibrociment en gairebé tots els municipis de Catalunya, 945 de 947, sigui a les cobertes o en altres parts dels edificis.

On hi ha més amiant?

Pel que fa a la quantitat de tones, la ciutat de Barcelona ocupa el primer lloc, amb 17.716,01 tones. Just darrere trobem Terrassa amb 11.285,32 tones, Sabadell amb 10.934,55 tones, Lleida amb 9.317,93 tones i Manresa amb 7.763,54 tones.

Si es pren de referència el nombre de tones per habitant, el primer lloc l’ocupa Foradada amb 7.492 kg/per càpita, Oliola amb 5.618,8 kg/per càpita, Ivorra amb 4.653,5 kg/per càpita, Abella de la Conca amb 4.312,4 kg/per càpita i Sora amb 4.024,9 kg/per càpita.

Detectar l’amiant des de l’aire

L’any 2022, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va començar a elaborar una cartografia per delimitar les cobertes amb fibrociment. Es van fer servir imatges aèries que posteriorment es van tractar amb intel·ligència artificial sota la supervisió de tècnics experts.

En tractar-se d’una primera versió pot contenir alguna imprecisió, tant pel que fa a cobertes amb fibrociment no detectades (pel fet d’estar cobertes amb pintura o amb vegetació, per exemple), com cobertes detectades que no continguin amiant. Per a qualsevol consulta o observació, existeix un formulari de contacte.

Com funciona el visor

El visor permet activar la visualització de les cobertes per unitat administrativa (municipis o seccions censals segons el nivell de zoom) i consultar el nombre de cobertes amb fibrociments detectades.

Segons marca la normativa europea, s’ha d’eliminar l’amiant de tots els edificis públics el 2028 i del conjunt del territori el 2032.

Font: Gencat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *