Salut i Joventut presenten el projecte Hubs Salut Jove, centrat en la salut mental dels joves

  • La secretària de Salut Pública, Carme Cabezas i Peña, i la directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí, celebren l’èxit de la implantació dels REBEC a l’Oficina Jove de la Segarra

Les secretària de Salut Pública, Carme Cabezas i Peña, i la directora general de Joventut, Rut Ribas i Martí, han presentat aquest matí el programa Hubs Salut Jove pel conjunt de Catalunya. Ho han fet a l’Oficina Jove de la Segarra, en un acte acompanyades de l’alcalde de Cervera, Jan Pomés López; del president del Consell Comarcal de la Segarra, Ramon Augé Gené; i de la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Alt Pirineu i Aran, Joana Terré Baldomà, entre d’altres representants.

La fase inicial del projecte, centrat a millorar la salut mental dels joves de la Segarra, ha començat a posar-se en pràctica aquest curs 2023-2024 a la comarca gràcies a la col·laboració entre els departaments de Salut i Drets Socials —a través de la Direcció General de Joventut— i el Consell Comarcal de la Segarra.

Gràcies a l’èxit inicial, durant l’acte s’ha posat de manifest que el programa Hubs Salut Jove es comença a estendre a partir d’ara i de manera progressiva al conjunt de Catalunya mitjançant la implantació d’un referent de benestar emocional i salut comunitària (REBEC) —coordinat pel Centre d’Atenció Primària (CAP) on treballa— a cadascuna de les 43 Oficina Joves (OJ) i 98 Punts d’Informació Juvenil amb servei de Salut que hi ha al conjunt de les comarques catalanes.

Amb la posada en marxa de la fase inicial del programa Hubs Salut Jove a la comarca de la Segarra, el REBEC s’ha incorporat en cinc accions i subprogrames que l’OJ està duent a terme aquest curs 2023-2024. Per una banda, la figura del REBEC forma part de la Taula de Salut que es fa trimestralment als IES i espais d’oci de la comarca, i on també hi participen el dietista-nutricionista i la infermera comunitària del CAP, el tècnic de joventut i la dinamitzadora de la Paeria de Cervera, la tècnica del Pla Educatiu d’Entorn i la tècnica del projecte Keep Calm.

Així mateix, l’OJ duu a terme el programa “Ens coneixem”, que una vegada al mes reuneix joves de 16 a 30 anys per debatre sobre els seus interessos. El taller és dinamitzat per part del REBEC i de la tècnica d’emancipació i inclusió, i ha reunit amb èxit un total de 63 joves en les 12 sessions fetes fins ara.

Per altra banda, el REBEC també s’ha incorporat als projectes de l’OJ de la Segarra “Tranquils” i “Junts omplim motxilles”. Es tracta d’una iniciativa per ajudar els joves a gestionar millor les emocions, l’estrès i l’ansietat del dia a dia. D’aquesta manera, quinzenalment i mensualment es fa una trobada als espais joves de Guissona i Cervera de joves derivats pel professorat dels IES, dels infermers/es del programa Salut i Escola o bé des de la pròpia Oficina Joves i els espais joves.

Una de les altres accions exitoses en el marc del programa Hub Salut Jove és el projecte “Apropa’t”, pel qual el personal de l’OJ conjuntament amb l’equip comunitari del CAP es trasllada un cop al mes als quatre IES de la comarca per tal d’apropar els serveis de l’Oficina. En aquest marc, es fan dinàmiques a l’hora del pati en què se celebra algun dels dies mundials. Un dels tallers d’aquest curs va girar al voltant de les begudes estimulants i va comptar amb 280 alumnes de 1r a 3r d’ESO dels quatre centres de secundària.

Les begudes estimulants, així com l’addicció a les pantalles, també van ser les protagonistes de la campanya de sensibilització que l’Oficina Jove, conjuntament amb el dietista-nutricionista i el REBEC del CAP van dur a terme l’estiu passat, i en la qual van participar com a protagonistes fins a 30 joves.

Tant la secretària de Salut Pública, Carme Cabezas i Peña, com la directora general de Joventut Rut Ribas i Martí, han destacat la bona col·laboració dels dos departaments a l’hora de desplegar el programa, així com també els seus resultats exitosos en el cas de l’OJ de la Segarra i en d’altres OJ on també s’hi han desplegat algunes primeres accions que, a partir d’ara, tindran continuïtat i comptaran amb noves accions.

Amb el desplegament progressiu del programa es vol apropar els serveis de salut als espais on hi ha més presència de joves; prevenir els problemes de salut mental d’aquest segment de població; millorar la detecció precoç i atendre joves amb malestar emocional o amb factors de risc psicosocial, així com la seva derivació als recursos d’Atenció Primària i Comunitària; i oferir un referent de proximitat als joves amb qui establir un vincle de confiança a partir d’activitats grupals, entre d’altres.

Pla Nacional de Joventut de Catalunya

L’impuls del programa Hubs Salut Jove està emmarcat en la recent aprovació del Pla Nacional de Joventut de Catalunya, que indicava la salut mental dels joves com una de les grans prioritats. En aquest sentit, durant la presentació del Pla el novembre passat ja es va anunciar un acord entre Salut i Drets Socials per fer que els referents de benestar emocional i salut comunitària (REBEC), coordinats pels CAP on treballen, destinarien un nombre d’hores setmanals a fer atenció al jovent des de les Oficines Joves.

D’aquesta manera es vol fer front a la qüestió de la salut mental entre els joves, ja que la darrera Enquesta a la Joventut de Catalunya posa de manifest que més del 20% dels joves de 15 a 29 anys tenen un satisfacció amb la vida relativament baixa.

449 joves atesos a l’OJ de la Segarra

L’Oficina Jove de la Segarra, ubicada a Cervera, és l’espai de referència per atendre i assessorar de manera individualitzada els aproximadament 6.000 joves de la comarca. Així, el personal tècnic especialitzat de l’OJ ofereix informació especialitzada en els diferents àmbits de la vida dels joves: salut, treball, formació, emancipació, participació o inclusió social.

Al llarg del 2023, aquesta OJ va atendre un total de 449 joves (un 49,9% nois, un 49,7% noies i la resta no binaris).

Les qüestions més sol·licitades van ser sobre treball (41,5%), seguida de temes d’habitatge (16,9%), educació (16,7%), participació (12,4%), salut i esports (3,2%), cohesió social (3,2%), cultura (2,5), lleure (1,6%), mobilitat (1,3%), turisme (0,5%) i TIC (0,2%).

Per edats, els més nombrosos van ser els nois i noies d’entre 21 i 25 anys (36,9%), seguits pels de 26 a 29 anys (21,2%), 16 a 20 anys (16,9%), 30 a 34 anys (8%) i menys de 16 anys (0,9%). Mentre que també es van atendre persones de 35 anys o més (16% de les consultes ateses).

Pel que fa a la via d’informació i assessorament més corrent va ser la presencial a l’OJ (44,9%), seguida de la telefònica (24,3%), la telemàtica (17,2%), la presencial en algun altre centre (6,7%) i el correu electrònic (6,9%).

Finalment, pel que fa a la llengua d’ús, la major part dels joves van fer servir el català (79,3%), seguit del castellà (16,7%) i altres llengües (4%).

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *