S’obre una nova Barnahus a Manresa


Entra en funcionament la nova Barnahus de Manresa, la casa de les xiquetes i els xiquets. Aquest recurs ha atès, des que es va iniciar el servei el passat 15 de febrer, 40 casos d’infants i adolescents de la ciutat que han patit violència sexual, i també les seves famílies. La Barnahus de Manresa forma part del conjunt de serveis que hi ha arreu del país, que ja estan en funcionament i que es troben a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa, seguint el model de la de Tarragona, que va obrir les portes l’any 2020 en una prova pilot.

Es tracta d’un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones. L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la capital catalana que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

Les instal·lacions del servei Barnahus estan situades a la carretera de Vic de Manresa i la gestiona la Fundació Cots, Residència Assistencial Manresa. Cada unitat Barnahus consta de sales d’espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l’edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té espais de treball per als professionals; dues sales d’atenció a famílies, dues sales d’atenció per als adolescents, dues sales d’atenció per a nens i nenes, dues sales amb l’equipament tècnic necessari per a fer l’entrevista forense i la prova preconstituïda, una sala d’exploració mèdica; o una petita cuina, entre d’altres.

Font: DIXIT Centre de Documentació de Serveis Socials

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *