331 empreses catalanes es dediquen a la salut digital, un 24% més que fa un any


Segons un informe del Govern, elaborat per ACCIÓ en col·laboració amb Barcelona Health Hub, el volum de negoci del sector ha augmentat un 35% i ja frega els 600 milions d’euros amb més de 4.800 treballadors

Catalunya és la 5a regió mundial que ha captat més projectes d’inversió estrangera tecnològica dedicada al sector de la salut durant l’últim quinquenni (2019-2023)

La salut digital va assolir l’any 2023 una valoració global de 309.900 milions dòlars i té una previsió de creixement del 13% anual fins al 2032

Les empreses catalanes dedicades a la salut digital han crescut un 24% el darrer any i ja arriben a 331. Agrupades, generen un volum de negoci de 592,5 milions d’euros (un 35% més que al 2022) i donen feina a 4.810 persones (un 56% més). Aquestes són algunes de les dades més destacades de l’actualització de l’estudi sobre la Salut digital a Catalunya, elaborat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– en col·laboració amb el Barcelona Health Hub, que ha presentat aquest dilluns el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, juntament amb el vicepresident del Barcelona Health Hub, Luis Badrinas. La presentació ha servit com a prèvia del Health Revolution Congress que se celebrarà el proper 16 de maig.

Per Castellanos, aquestes dades “exemplifiquen una vegada més la posició central de Catalunya com a territori de referència en l’àmbit de la salut, també en la seva innovació i digitalització”. En aquest sentit, “la conjunció d’un sistema de salut de referència amb la presència d’un destacat ecosistema de recerca i d’innovació fan de Catalunya el lloc idoni per desenvolupar noves solucions en el camp de la salut digital”, ha afegit.

Per Badrinas, “l’informe evidencia el potencial de la salut digital a escala mundial, que va assolir l’any 2023 un valor global de 309.900 milions dòlars amb una previsió de creixement anual del 13% fins al 2032”. Això suposaria “superar els 939.500 milions de dòlars en vuit anys, una xifra que prova la importància de potenciar el sector a Catalunya per la seva importància econòmica i social”, ha afegit.

L’estudi recull la definició que l’Organització Mundial de la Salut fa del concepte de salut digital, que es refereix a l’àmbit de coneixement i pràctica associat al desenvolupament i ús de tecnologies digitals per millorar la salut. Un sector que engloba àmbits com la intel·ligència artificial aplicada a la medicina o els models telemàtics; i que es tradueix en solucions tecnològiques com la medicina personalitzada, els nous dispositius mèdics, la telemedicina o les teràpies digitals.

Una tecnologia amb bona salut a Catalunya

A Catalunya, la salut digital segueix sent un àmbit a l’alça, amb creixements destacats durant l’últim any pel que fa al nombre d’empreses, el seu volum de negoci i la seva generació de llocs de treball. Es tracta d’un teixit empresarial jove, on el 65% de les companyies tenen menys de 10 anys de vida i amb un ampli protagonisme de l’ecosistema d’empreses emergents (startups). De fet, de les més de 2.100 startups presents a Catalunya, el segment de tecnologies de la salutés el que és el més nombrós i representa el 17% del total.

Per àmbits d’activitat, les empreses de salut digital a Catalunya operen principalment en el desenvolupament d’eines clíniques (18% del total), la consultoria tecnològica (18%), les teràpies digitals (12%) i el suport a les decisions mèdiques (10%).

D’altra banda, es tracta d’una tecnologia que troba a Catalunya una sèrie de singularitats que la situen com una ubicació atractiva per a la captació d’inversió estrangera. En aquest sentit, Catalunya és la cinquena regió mundial que ha captat més projectes d’inversió estrangera tecnològica vinculada al sector de la salut en el darrer quinquenni (2019-2023). Concretament, Catalunya ha rebut 18 projectes per valor de 1.003 milions d’euros que han generat 1.943 llocs de treball. A més, Catalunya compta amb fins a 13 centres tecnològics (tech hubs) de companyies internacionals com AstraZeneca, Bayer o Novartis.

Aquesta capacitat d’atracció ve generada per l’existència a Catalunya d’un robust sector de les ciències de la vida que compta amb gairebé 1.400 empreses, factor que es complementa amb 17 centres tecnològics i instituts de recerca hospitalària; agents de suport com Biocat, el Barcelona Health Hub o el CataloniaBio & Healthtech Cluster; i 13 universitats i centres formatius. A més, Catalunya disposa d’iniciatives destacades en el camp de la salut digital com el Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals de Sant Pau o el programa Salut/IA.

Un creixement que és tendència mundial

El fenomen de la salut digital gaudeix d’un impacte global amb unes previsions de creixement elevades. Segons l’estudi, el mercat mundial del sector creixerà a un ritme del 13% anual fins al 2032, on s’espera que acumuli un valor de 939.500 milions de dòlars. Bona part d’aquest valor es concentra a l’Àsia-Pacífic, que acumula el 44% de quota de mercat global amb un lideratge destacat per a països com la Xina o l’Índia.

Pel que fa a les principals tendències del sector, l’estudi apunta a la intel·ligència artificial i a l’ús massiu de dades, així com a una major evolució de l’atenció en remot, l’ús de realitat virtual i augmentada, o les qüestions relatives a la privacitat i la ciberseguretat. Finalment, una altra tendència a l’alça és l’ús mèdic de la bioimpressió i la impressió en 3D i 4D.

Amb tot plegat, l’estudi d’ACCIÓ assenyala clares oportunitats que ofereix la salut digital en àmbits com la millora de l’atenció mèdica, l’anàlisi de dades i medicina personalitzada, la participació dels pacients, la millora de la salut de la població i una reducció de costos. Unes oportunitats que van associades a reptes com el de la privacitat i la seguretat de les dades o l’equitat i la bretxa digital que es pugui generar.

El Health Revolution Congress, una oportunitat d’endinsar-se en la salut digital

Segons Badrinas, «des de la seva fundació a finals de 2018, el Barcelona Health Hub s’ha erigit en el més gran centre d’innovació digital d’Europa, posicionant Barcelona i el Recinte de Sant Pau com a referent mundial de salut digital«. Un posicionament que s’ha traduït en esdeveniments com el del proper 16 de maig, quan Barcelona acollirà una nova edició del Health Revolution Congress, organitzat pel Barcelona Health Hub, amb el suport d’ACCIÓ i de la Fundació Sant Pau, i la participació d’empreses com Zurich, AstraZeneca, Sanofi, Microsoft, Google, Asabys, Mediktor i Yasyt.

Aquest esdeveniment, el més important d’Europa en salut digital, comptarà amb diverses activitats per donar a conèixer les últimes novetats del sector. A més de la presentació pública d’aquest estudi sobre la salut digital a Catalunya, ACCIÓ hi organitzarà una nova edició de l’Open Innovation Challenges, on pimes i startups tindran l’oportunitat de plantejar les seves solucions als reptes tecnològics llançats per hospitals i grans empreses com DKV, l’Hospital de la Vall d’Hebron, Mutual Mèdica, Reig Jofre, Angelini Pharma, Lainco, Doole Health, Yebro Pharma, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí, Amgen i la Xarxa Assistencial Universitària de Manresa-Althaia.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter:@empresacat | @treballcat|Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *