Obert el termini de propostes per als pressupostos participatius de Calafell per a l’any 2025

Fins al 21 de juny, en podrà presentar tota la ciutadania, empadronada o no, a partir dels 16 anys

L’Ajuntament de Calafell obre aquest 6 de maig el període per a presentar propostes per als pressupostos participatius de l’any 2025. Fins al 21 de juny, a les 14 hores, en podrà presentar tota la ciutadania, empadronada o no, a partir dels 16 anys.

Les idees i iniciatives poden presentar-se de forma electrònica, mitjançant la plataforma participativa de l’Ajuntament. També hi haurà tres llocs presencials on, si no teniu accés a internet o no esteu avesats a les eines digitals, us donaran suport per a presentar la vostra proposta. Són els centres cívics Iris i Montse Civit i la biblioteca Ventura Gassol, de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores.

El calendari complet d’aquesta edició dels pressupostos participatius és el següent:

  • Presentació de propostes, de les 09:00 hores del 6 de maig fins les 14:00 hores del 21 de juny de 2024.
  • Estudi de propostes per part dels serveis tècnics municipals, entre el 26 de juny i el 26 de juliol de 2024.
  • Estudi de propostes pel Consell Ciutadà, el 5 de setembre de 2024.
  • Votacions de les propostes, de les 09:00 hores del 9 de setembre fins les 14:00 hores del 4 d’octubre de 2024.
  • Durant el mes d’octubre de 2024, s’incorporaran les propostes al pressupost 2025.

Un canvi important

S’introdueix un canvi important en els pressupostos participatius: les propostes hauran de poder materialitzar-se en el mateix any, raó per la qual hauran de ser més “petites”, tant d’abast com de cost econòmic.

Amb la nova fórmula, caldrà que les propostes puguin realitzar-se mitjançant un contracte menor. És a dir, sense la redacció d’un projecte i la seva licitació. Fins i tot, sense necessitat de finançament bancari, com s’han tirat endavant les propostes d’anys anteriors, sinó amb recursos propis de l’Ajuntament.

El contracte menor permet una despesa de 45.000 euros més IVA per a obres, i de 18.000 per a la resta de casos. El nou reglament determina que tiraran endavant les cinc propostes més votades d’entre les que impliquin obra (per exemple, millora de l’espai públic o equipaments) i els tres projectes més votats d’entre els que siguin d’interès general sense obres.

La tinent d’alcalde de Govern Obert, Helena Rubio, explica: “Al llarg dels anys ja hem donat altres girs als pressupostos participatius d’acord amb l’experiència que hem anat adquirint. Per exemple, vam posar un topall econòmic màxim, per tal que una sola iniciativa copés tot el pressupost disponible”.

Rubio afegeix: “Ara hi donem un nou enfocament. I és que els darrers anys ens han ensenyat que, en la majoria de casos, no es veia una resposta immediata a le demandes ciutadanes”. I diu també: “Estem segur que veure més aviat els resultats reforçarà el model participatiu, que tindrà més èxit i impacte entre la ciutadania”.

La resta de normativa continuarà igual. Podran presentar propostes persones, empadronades o no, majors de 16 anys. Les propostes seran valorades pels serveis municipals per a determinar la seva viabilitat tècnica, legal i econòmica. Podran votar les persones empadronades majors de 16 anys. El Consell Ciutadà intervé en diferents fases del procés, per validar les propostes de la ciutadania i el resultat de la votació popular. I al final, les propostes guanyadores s’incorporen al pressupost municipal per a l’any següent.

Font: Ajuntament de Calafell

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *