Acció Climàtica atorga ajuts del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) 2023 a 28 projectes del Camp de Tarragona

Un moment de la sessió informativa.

El secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, juntament amb el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i acompanyats de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Glòria Tibau, han dut a terme avui dimarts, a l’Escola Agrària Mas Bové, a Constantí, una sessió informativa sobre els ajuts del Pla Estratègic de l’Alimentació de Catalunya (PEAC) atorgats en la convocatòria 2023 i les línies que es convocaran enguany, així com sobre la nova línia de foment del cooperativisme Impuls.coop.

Com ha posat en relleu Carmel Mòdol, “l’Estratègia Alimentària de Catalunya ha permès dotar a projectes del rebost d’arreu del país d’ajuts directes per a seguir avançant cap a un model agroalimentari basat en l’equitat i la sostenibilitat, i ho seguirem fent en les properes convocatòries ampliant de 9 línies d’ajuts a 10 línies a les que es preveu destinar fins a 18,5 M€”.

Així, en el marc de la convocatòria 2023 es va concedir 835.533€ a 28 projectes de les comarques del Camp de Tarragona. D’aquests, 405.117€ corresponen al Priorat, 246.841€ corresponen al Baix Camp, 78.513€ a la Conca de Barberà, 52.556€ al Tarragonès, i 52.445 a l’Alt Camp. Val a dir també que de les diverses línies dels ajuts del PEAC 2023, la gran majoria dels ajuts concedits a les comarques del Camp de Tarragona corresponen a les relatives al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries, i al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.

En el marc del conjunt de línies del PEAC convocades a Catalunya l’any 2023 es va concedir 9,4M€ a 1.326 projectes. Les 9 línies d’ajut eren:

1.Ajuts per al càlcul del perfil de sostenibilitat ambiental de les explotacions agràries de Catalunya, que inclou el càlcul de la petjada ambiental de producte.

2.Ajuts per a la creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits.

3.Ajuts per a la creació i millora dels processos productius, l’eficiència de petits escorxadors fixos i/o mòbils i activitats annexes d’obtenció i preparació de carn i productes carnis i d’establiments de manipulació de carn de caça.

4.Ajuts per al foment de projectes transformadors i per a l’arrelament territorial dins del sector agroalimentari.

5.Ajuts per al foment de la flexibilització de la normativa d’higiene i qualitat als petits elaboradors.

6.Ajuts per a la prevenció de pèrdues i malbaratament alimentari.

7.Ajuts per al foment del relleu generacional de negocis d’artesania alimentària.

8.Ajuts per al foment de projectes liderats per dones, relacionats amb la transformació d’aliments.

9.Ajut INNOTRACK per a la innovació en l’àmbit de la digitalització, la sostenibilitat i la competitivitat de l’empresa.

Per a enguany, com ja s’ha esmentat, s’està treballant en 10 línies d’ajuts. Una de les novetats és la fusió de la línia de petits elaboradors i la xarxa d’infraestructures compartides al territori, i la incorporació dels punts logístics de distribució i comercialització de productes local.

També es genera tres línies d’ajuts noves orientades a la generació de nous models de negoci, la innovació social, i l’etiquetatge intel·ligent. Quant a la de nous models de negoci, es vol fomentar la valorització col·lectiva i la creació de noves empreses en la valorització de productes i coproductes alimentaris d’origen local. La segona, el foment de projectes de transformació alimentària per entitats del tercer sector, fomentarà la justícia social, anirà destinada aimpulsar la restauració col·lectiva mitjançant criteris de compra pública responsable. I per últim, la línia de l’etiquetatge intel·ligent s’adreça a fomentar el consumidor conscient per tal que en el seu impuls de compra tingui la sostenibilitat ambiental, la social, l’origen del producte, i la distribució de l’equitat dels preus en la seva decisió de compra, mitjançant un codi QR.

Així, Mòdol ha subratllat que “tots aquests ajuts, els de l’anterior convocatòria com els de les properes, van destinats a la transformació del nostre sistema alimentari per tal fomentar projectes que dinamitzin el canviar el nostre model vers nous models més sostenibles econòmicament, mediambientalment, i socialment. En definitiva, que ens ajudin a avançar en els reptes definits en l’Estratègia Alimentària de Catalunya per a què entre tots puguem avançar en un nou sistema alimentari de futur”.

I quant a la nova línia d’ajuts Impuls.coop per a la transformació del cooperativisme agroalimentari català i el foment de la competitivitat i la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, Mòdol i Gòdia han remarcat que es tracta d’un ajut d’estat que té també per objecte la digitalització, la promoció dels productes agroalimentaris i l’impuls del teixit cooperatiu, a través de la millora de la competitivitat i l’estímul de la intercooperació entre els diversos agents del sistema, i que comptarà amb un finançament plurianual de 15M€, més 4,5 provinents del Fons de Transició Nuclear (FTN) en el cas dels 97 municipis afectats per aquest fons.

Un cop finalitzada la sessió informativa, Carmel Mòdol, Joan Gòdia, i Glòria Tibaut han procedit a visitar la Cooperativa Vinícola del Priorat, a Gratallops, i els Cellers Domenys, a Sant Jaume dels Domenys, beneficiaris dels ajuts del PEAC.

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *