Estabilitat en la producció industrial catalana el 2023, amb contrastos entre sectors

Segons les dades definitives fetes públiques per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), la producció de productes industrials a Catalunya es va mantenir estable l’any 2023, sense registrar cap variació en relació amb l’exercici anterior. No obstant això, aquesta estabilitat global amaga comportaments dispars entre els diferents sectors industrials.

D’una banda, el sector productor de béns d’equipament va experimentar un creixement considerable del 7,3%, consolidant-se com un dels motors de la indústria catalana. En contraposició, altres sectors van patir decreixements significatius, com l’energia, que va caure un 4,9%, o els béns intermedis i de consum, que van retrocedir un 2,6% i un 2,0% respectivament.

Quan s’analitza l’Índex de Producció Industrial en el seu conjunt, incloent el sector energètic, les dades mostren una lleugera davallada del 0,6% a Catalunya durant el 2023. Aquesta xifra global reflecteix el pes que tenen els sectors en retrocés, especialment l’energètic, en detriment del bon comportament dels béns d’equipament.

Malgrat les diferències sectorials, la indústria catalana va aconseguir mantenir globalment els nivells de producció del 2022, una fita remarcable en un entorn econòmic complex i ple d’incerteses. Ara, caldrà analitzar detalladament l’evolució dels diferents sectors per identificar les causes darrere d’aquests comportaments dispars i dissenyar estratègies que permetin impulsar aquells àmbits més endarrerits.

En qualsevol cas, les dades definitives de l’Idescat revelen una indústria catalana resilient, capaç de fer front als reptes i mantenir una producció estable en el seu conjunt. Amb tot, els desequilibris interns apunten a la necessitat d’abordar les particularitats de cada sector per garantir un creixement sòlid i sostingut de tot el teixit industrial del país.

Font: Idescat

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *