Experts nacionals i internacionals debaten sobre el turisme de memòria a les Terres de l’Ebre, en unes jornades impulsades pel Memorial Democràtic


  1. Tortosa i Corbera d’Ebre acullen durant tres dies les I Jornades Internacionals de Memòria, Història Pública i Turisme. L’objectiu és potenciar el caràcter educatiu del turisme de memòria a Catalunya i evitar la banalització dels espais
  2. “Inaugurem la primera edició d’unes jornades pioneres, que aspirem que esdevinguin una realitat consolidada a Catalunya en els propers anys”, ha destacat el director del Memorial Democràtic, a l’obertura de les jornades

Més d’una vintena d’experts vinculats a diverses disciplines –àmbit acadèmic, instal·lacions museístiques, institucions de recerca i observatoris internacionals– participaran, entre avui i dissabte, a les I Jornades Internacionals de Memòria, Història Pública i Turisme. Es tracta d’una iniciativa del Memorial Democràtic, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i els Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre que pretén obrir marcs de debat i diàleg al voltant dels reptes i les oportunitats que planteja el turisme de memòria a Catalunya.

L’objectiu final és, sobretot, potenciar el caràcter educatiu i cívic d’aquest model i, alhora, prevenir el risc de banalització dels espais que el conformen. “Inaugurem la primera edició d’unes jornades pioneres, que aspirem que esdevinguin una realitat consolidada els propers anys”, ha dit el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, a l’acte de presentació.

Les Terres de l’Ebre han estat l’escenari que ha acollit les jornades; concretament, els municipis de Tortosa i Corbera d’Ebre. “La tria de la ubicació ha estat cabdal i un eix estratègic des del principi. La regió constitueix un dels espais més representatius de la gran riquesa del patrimoni memorial de Catalunya”, ha explicat el director. De fet, totes les activitats previstes tindran lloc a l’església del Poble Vell de Corbera d’Ebre, declarat l’any 1992 com a Bé Cultural d’Interès Nacional. “Entenem l’ús divulgatiu i pedagògic d’aquest tipus d’indrets com una eina imprescindible de desenvolupament local i com un poderós agent de transformació social”, ha afegit.

En aquest sentit, les jornades es plantegen com un espai deliberatiu i transversal. Entre les nombroses activitats programades, s’hi inclouen ponències, col·loquis, taules rodones i conferències. D’altra banda, també s’ofereix als assistents la possibilitat d’inscriure’s a visites guiades a exposicions i equipaments culturals punters, com el Centre d’Interpretació 115 dies, situat a Corbera d’Ebre, o la mostra “Invisibles però decisives”, que rememora el paper de les dones durant la batalla de l’Ebre.

Entre els diversos participants, sobresurten reconeguts perfils internacionals i nacionals pel que fa l’estudi i la divulgació de la memòria democràtica; per exemple, Audrey Chaix, directora del Musée de la Grande Guerre de Meaux (França); Anne Hertzog, professora de la Université Cergy-Pontoise; David González, professor de la Universitat de Barcelona; Cinta Farnós, directora del COMEBE; Miquel Aguirre, director del Museu Memorial de l’Exili (la Jonquera); Isidora Sáez Rosenkranz, doctora en Didàctica de les Ciències Socials i del Patrimoni,.

La cloenda coincidirà, a més, amb la celebració de la Nit dels Museus. El cantant Eric Vinaixa serà l’encarregat de posar el punt final a les jornades, amb un espectacle poètic, narratiu i musical que homenatjarà el poeta Roc Llop, exiliat i deportat al camp nazi de Mauthausen-Gusen.

Pel que fa a l’organització, les jornades han estat possibles gràcies a la col·laboració i implicació dels ajuntaments de Tortosa i de Corbera d’Ebre, així com de la Universitat Rovira i Virgili.

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, epicentre del turisme de memòria

Actualment, a Catalunya, el model turístic de memòria s’estructura al voltant la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, que agrupa un conjunt d’indrets representatius del patrimoni memorial del país i articula una voluntat comuna perquè aquests punts es recuperin, es conservin i es difonguin. A dia d’avui, té prop de 200 espais adherits, entre els quals s’inclouen centres expositius, trinxeres, búnquers, fosses comunes, camins de memòria, monuments memorials, arxius i centres de documentació.

El Memorial Democràtic és la institució que coordina i gestiona la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, i ofereix serveis d’assessorament i de col·laboració als ajuntaments i les associacions memorialistes que ho sol·liciten. Les competències s’enfoquen sobretot en temes vinculats a la senyalització de llocs i camins, així com a la creació d’itineraris de memòria democràtica.

Font: Gencat Sala de Premsa

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *