L’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya ha reunit en una sessió de treball els 45 centres de formació professional integrada, dels quals 35 són públics i 10 privats, on s’han sumat també els 5 centres d’excel·lència i 2 centres de referència nacional.
El mapa de centres de formació professional 2035 preveu un centre de formació professional integrada especialitzat a cada comarca i a cada municipi de més de 30.000 habitants. Actualment hi ha planificades 34 comarques de les 42 i 31 municipis de 46. En els propers mesos s’espera tancar la planificació que permetrà impulsar la nova formació professional a partir de centres especialitzats i altament tecnificats.
Els centres de formació professional integrada tenen una governança pròpia en la qual participen les organitzacions sindicals i empresarials més representatives i els actors institucionals de territori. També es vinculen el conjunt d’empreses i entitats amb interès sectorial o territorial en el centre. Els centres autoritzats cobreixen les 8 vegueries i els 10 Sectors FPCAT. Els centres s’han pogut presentar de manera individual o a través de xarxes d’especialització intel·ligent agrupant centres d’afinitat sectorial.
Així ho ha explicat aquest dijous el president executiu de l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (FPCAT), Fabian Mohedano, en una trobada presencial i telemàtica que ha mantingut amb representants de tots els centres de formació professional integrada. A la sessió també hi ha assistit i intervingut el director general del SOC, Juanjo Torres.
El mapa de centres del Sistema FPCAT 2035 s’ha dibuixat d’acord amb l’Informe General de Prospectiva 2023-2026, aprovat l’11 de gener de 2024, que permet una planificació per evidències, així com d’acord amb la planificació de centres de formació professional 2035 que les organitzacions empresarials i sindicals més representatives van signar amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el mateix 11 de gener al Palau de la Generalitat.
Recentment, el Govern ha presentat l’Oferta FPCAT 365 per al període 2024/2025, que creix en un 7,7% i permet assolir la xifra rècord de 486.199 places i 955,9 M€, amb la participació, també inèdita, de 40.548 empreses en la formació dual.
Font: Gencat Sala de Premsa