- El trencagels Arctic Sunrise visitarà el País Basc, Galícia i Mallorca, mentre el veler Witness documentarà les aigües del Mediterrani
- Greenpeace insisteix el Govern espanyol en aquest tour que acceleri la ratificació del Tractat Global dels Oceans després del vot a favor del Parlament Europeu
- L´Arctic Sunrise acollirà jornades amb la comunitat científica, pescadors artesanals i altres organitzacions per reclamar una conservació efectiva en aigües nacionals que no disposen de plans de gestió
Madrid, 21 de maig de 2024. L'emblemàtic vaixell trencagels Arctic Sunrise de Greenpeace visitarà el País Basc, Galícia i Mallorca durant el proper mes de juny. A aquesta travessia s'unirà l'últim vaixell a incorporar-se a la flota de l'organització, el Witness, que fa la seva primera expedició a Espanya per documentar l'estat de protecció marina a la Mediterrània i els efectes causats per l'acció humana, com ara la contaminació o l'escalada a la pujada de la temperatura del mar.
L'Arctic Sunrise realitzarà un tour que compta amb 3 parades a ports. La primera serà al port de Bilbao durant els dies 7, 8 i 9 de juny, on es faran visites al vaixell, tallers per a tots els públics relacionats amb els oceans, Greenpeace celebrarà el Dia Mundial dels Oceans el 8 de juny amb la realització d´un concert benèfic dissabte a la nit. Posteriorment es dirigirà a Vilagarcía d'Arousa (Galícia) on seguiran les portes obertes del vaixell, tallers per a tots els públics relacionats amb els oceans i un taller participatiu per treballar amb el sector pesquer artesanal i la Ria d'Arousa pels impactes a què s'està enfrontant. El tour acabarà la seva travessia a Palma de Mallorca on a més de les visites al vaixell, hi haurà jornades amb la comunitat científica per posar en valor la importància de les reserves marines a les nostres aigües.
L'Arctic Sunrise arriba a Espanya per demanar la ratificació immediata del Tractat Global dels oceans pel govern espanyolalmenys 60 països han de ratificar abans de juny de 2025 perquè pugui entrar en vigor i poder declarar així els primers santuaris oceànics que ens permetin protegir almenys el 30% de les aigües internacionals per al 2030.
Després de la aprovació de la Unió Europea en conjunt, és el torn dels països membres per ratificar aquest tractat de protecció de l'alta mar aprovat fa més d'un any a les Nacions Unides. A data de maig de 2024, el tractat ha estat ratificat només per 5 països: Palau, Xile, Seychelles, Belize i Mònaco (primer país europeu). Però Espanya segueix sense ratificar aquest tractat, per això Greenpeace demana al Govern espanyol que acceleri la ratificació i assigni els fons per a la seva implementació, així com que segueixi donant suport a una pausa precautòria en contra de la mineria submarina, una nova indústria emergent que estan intentant posar en marxa els governs i les empreses principalment del nord global, que generaria uns danys irreparables sobre els nostres oceans.
Les nostres aigües a nivell nacional també han de comptar amb un 30% de protecció per al 2030 i així donar compliment als compromisos internacionals, però més enllà del percentatge de protecció escrit sobre el paper, necessitem que tinguin uns plans de gestió que facin efectiva la seva protecció i no quedin a parcs de paper. El Witness documentarà fons marins del mediterrani i el seu estat de conservació i així posar en relleu la importància que els nostres mars tinguin una protecció efectiva que en permeti la conservació.
Espanya és líder a la Unió Europea quant a captures de peix es refereix, l'any 2022 va capturar una cinquena part de les captures de la UE. Els nostres oceans es troben en una situació crítica, el 35% dels recursos pesquers mundials estan sobreexplotatsper això Espanya i la seva flota juguen un paper clau en la sostenibilitat dels oceans. El 78,1% de la flota espanyola pertany a arts menors, però només el 10% del peix que consumim a Espanya procedeix de la pesca artesanal, és un sector que es troba en declivi. Per això, Greenpeace estarà a Bilbao ia Galícia amb el sector pesquer artesanal per denunciar les nombroses amenaces a què s'enfronta aquest sector, com els impactes de la pesca industrial, la contaminació i la crisi climàtica i de biodiversitat, així com la situació social del sector.
Les reserves marines són espais clau per a la recuperació de la biodiversitat d'una zona ja que estan lliures d'impactes o activitat humana. El mateix sector pesquer artesanal recolza les reserves marines ja que han vist els beneficis que tenen per a la pesca. Per això necessitem que les nostres aigües també comptin amb un 10% d'espais amb protecció estrictaés a dir, zones lliures d'impactes com les reserves marines, que permetin la recuperació de la biodiversitat i els estocs pesquers.
Més informació sobre el tour i les parades amb portes obertes: greenpeace.es/tourbarco
Font: Greenpeace