- La consellera ha participat en un acte de la patronal PIMEC sobre la importància d’impulsar polítiques europees adaptades al sector
- Amb la vista posada al nou cicle europeu, Serret ha explicat com caldrà respondre als principals reptes de la Unió Europea i ha advertit de l’auge dels postulats d’extrema dreta
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha participat aquest matí en l’acte “Propostes PIMEC per al mandat europeu 2024-2029″, organitzat per la patronal de les micro, petites i mitjanes empreses de Catalunya (PIMEC).
Amb la vista posada a les eleccions europees del 9 de juny, la consellera Serret ha destacat la importància de participar en els comicis que marcaran les grans tendències del continent i del país: “Són unes eleccions que són transcendentals i Europa les afronta enmig de moltes tensions. Unes tensions que també acaben tenint impacte en l’economia i en les petites i mitjanes empreses i autònoms”. “Europa la fem tots, des de cada racó i cada àmbit”, ha subratllat Serret.
Alhora, davant l’auge dels postulats d’extrema dreta i dels populismes al continent, la consellera ha reivindicat la importància d’una Europa “capaç de donar resposta i capaç de fer-se més forta”, i ha recordat la clara vocació europeista de la societat catalana: “Entre tots refermem cada vegada més els nostres principis i valors europeistes”.
De cara al nou cicle europeu, la consellera ha fet referència a les prioritats estratègiques del Govern, com la lluita contra la crisi climàtica a la Mediterrània, els moviments migratoris o el repte demogràfic davant l’envelliment de la població.
En l’acte, PIMEC ha presentat 45 propostes per a una Europa competitiva, verda, justa i adaptada a les pimes, com el desplegament del pla europeu sobre matèries primeres crítiques, l’impuls del mercat únic de serveis o el foment de la transició verda de les pimes.
En aquest sentit, Serret ha reivindicat el rol de les administracions més properes a la ciutadania com la Generalitat i de les mateixes petites i mitjanes empreses. “És a través d’aquesta capacitat organitzativa que les pimes incideixen en el model que defensem des del Govern, el d’una governança multinivell que, a través del diàleg social, és capaç de fer millors polítiques”, ha declarat la consellera.
El Govern acosta el projecte europeu a la ciutadania catalana
La titular d’Exteriors també ha explicat diverses iniciatives impulsades pel Govern per acostar Europa a Catalunya. Per exemple, la campanya de l’executiu català per informar la ciutadania sobre els tràmits per votar des de l’estranger, el cicle de conferències “Europa sobre el terreny” per donar a conèixer els projectes catalans finançats amb fons europeus i diverses accions adreçades al jovent per lluitar contra la desinformació.
Així mateix, ha celebrat la represa de la interlocució directa amb governs, organismes internacionals i institucions europees, que ha estat una prioritat pel Govern. En una trobada amb el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Economia, Natàlia Mas, van traslladar-li que la Generalitat proposa la creació d’un Perte Territorial perquè els Next Generation arribin a les empreses industrials catalanes.
Finalment, la consellera ha traslladat al govern espanyol la «màxima exigència» perquè el català esdevingui una llengua oficial a les institucions europees. “És un dret de 10 milions de catalans”, ha dit la consellera, que alhora ha demanat a la Comissió Europea que aposti per la diversitat lingüística a Europa.
També han intervingut en l’acte el director de Relacions Institucionals i Unió Europea de PIMEC, Jacint Soler; el cònsol de Bèlgica a Barcelona, Pierre Emmanuel-Brusselmans, i la delegada de PIMEC a Brussel·les, Rosa Solanes, que han donat pas a les valoracions del president de PIMEC, Antoni Cañete, la consellera Serret i el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern espanyol, José Manuel Albares.
Font: Gencat Sala de Premsa