Cambrils engega una campanya per reduir el consum de tabac i de cigarretes electròniques

Les accions forment part del pla “Cambrils sense fum” i es realitzen coincidint amb la Setmana sense fum i el Dia Mundial sense tabac. L’objectiu és prevenir el tabaquisme en joves, promoure l’abandonament de l’hàbit i disminuir l’exposició al fum de tabac de la població en general.

L’àrea de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils ha engegat una campanya de sensibilització per prevenir el tabaquisme entre els joves, promoure l’abandonament de l’hàbit entre les persones fumadores i disminuir l’exposició al fum de tabac de la població en general. Les accions previstes formen part del pla “Cambrils sense fum”; es realitzen coincidint amb la Setmana sense fum i el Dia Mundial sense tabac, i compten amb la implicació de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat i el Servei de Promoció de la Salut de la Generalitat.

L’alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, i la regidora de Salut, Gemma Balanyà, i el director de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, Francesc Margalef, han presentat avui aquesta campanya transversal, en una roda de premsa que també ha comptat amb la participació de l’educadora social i cofundadora de la cooperativa Icaria, Olga San Felipe; la cap del Servei de Promoció de la Salut al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Mònica Serrano; la tècnica de Salut de l’Ajuntament, Gracia Carmona, i la infermera Joana Abella.

La campanya es divideixen en tres eixos. El primer engloba les actuacions sobre els entorns, que tenen la finalitat de regular el consum de tabac i de cigarretes electròniques, senyalitzant els entorns on està prohibit fumar o és recomanable no fer-ho, amb plaques, pintada a la via pública o adhesius. Concretament, la senyalització ja s’està instal·lant de forma progressiva a equipaments municipals, esportius, centres educatius, hospital, àrees de jocs infantils, entre altres.

El segon eix inclou actuacions sobre els infants i joves, per informar sobre els riscos del tabac, promoure l’assertivitat i la seguretat en la presa de decisions i prevenir l’inici en el consum del tabac. En aquest àmbit, es realitzaran tallers a l’aula, Peak Flow i activitats relacionades per part dels agents de salut i la infermera referent de Salut i Escola i de Salut Comunitària de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat. A més, el dimarts 28 de maig es portarà a terme un circuit científic interactiu a la plaça de l’Ajuntament dirigit a l’alumnat de 6è de primària fins a 2n d’ESO dels centres educatius de Cambrils.

Finalment, el tercer eix preveu actuacions sobre adults-model, amb l’objectiu de sensibilitzar les persones adultes sobre el seu paper de models de cara als infants i a la seva pròpia salut. En aquest cas es realitzarà una campanya de sensibilització a peu de carrer de la mà de la cooperativa Icària, que tindrà lloc a diferents punts, com són la Fira multisectorial, les platges, i les àrees de jocs infantils, entre altres. Cal destacar que la campanya ha estat dissenyada amb la col·laboració d’un grup de joves estudiants d’un grau superior de Comunicació i Màrqueting que participa al programa Ocell de Foc.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, el tabac és una de les majors amenaces per a la salut pública que el món ha hagut de fer front i que provoca una mortalitat prematura i evitable. L’epidèmia mundial del tabac provoca més de 7 milions de morts cada any, 900.000 de les quals són persones no fumadores que respiren el fum del tabac aliè. En base a les dades recollides per l’Hospital Antoni de Gimbernat, que compta amb un servei específic de deshabituació tabàquica, a Cambrils fumen un 9% dels homes majors de 15 anys i un 8% de les dones.

Font: Ajuntament de Cambrils

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *