L’Ajuntament d’Altafulla, guanyador d’un dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2024


L’acte de lliurament serà dimarts 11 de juny al Teatre Municipal de Girona

Imatge del jurat dels Premis Solidaris ONCE Catalunya en l’edició 2024. / ONCE Catalunya

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l’autonomia personal i l’accessibilitat universal. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.  

Els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte que tindrà lloc dimarts 11 de juny a les 18.00 h al Teatre Municipal de Girona. 

“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social. Els Premis Solidaris ONCE Catalunya donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo. “Ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, destaca Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya.

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya se celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, el Pare Manel, i la Fundació Vicente Ferrer.

El jurat ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya; Bárbara Palau,  consellera general de l’ONCE; Manel Eiximeno, director del CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mercè Batlle, presidenta del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), i representants de mitjans de comunicació. 

A la Institució, Organització, Entitat, ONG: 

El Lloc de la Dona-Germanes Oblates (www.llocdeladona.org)

Pel treball de prevenció, atenció, formació i inserció laboral que permeten empoderar i normalitzar les vides de moltes de les dones que exerceixen prostitució als carrers.

A Barcelona, l’entitat realitza des de 1984 -aquest any és el seu 40è aniversari- 

un treball socioeducatiu al Raval amb les dones que exerceixen la prostitució. L’any 1996 s’inaugurà el centre El Lloc de la Dona, de la Congregació de Les Germanes Oblates, situat al cor del barri, amb instal·lacions pròpies. L’entitat té com a finalitat combatre la situació d’exclusió social que viuen moltes de les dones que exerceixen prostitució als carrers de Barcelona, fonamentalment a Ciutat Vella, mitjançant activitats de prevenció, atenció, formació i inserció laboral que permetin empoderar-les, normalitzar les seves vides i dotar-les d’una major autonomia i independència en tots els àmbits de la seva vida.

En base a la trajectòria de la Congregació de Les Germanes Oblates, destaca la coordinació i el treball en xarxa que es fa amb altres institucions i entitats.  Un altre punt fort són les activitats de sensibilització social sobre la prostitució i la tracta, com les col·laboracions amb instituts. 

Al Programa, article o projecte de comunicació: 

Programa ‘La Porteria’ (Betevé)  (https://beteve.cat/la-porteria)    

Per la inclusió i la igualtat d’oportunitats en una televisió pública i la normalització d’un tertulià amb discapacitat intel·lectual, Cristian Garcia.

La Porteria, programa d’actualitat i tertúlia sobre futbol de Betevé, aposta per la inclusió i la igualtat d’oportunitats en una televisió pública. Des de 2019 compta amb la participació normalitzada d’un tertulià amb discapacitat intel·lectual, Cristian Garcia Montalvo, que també és presentador de TEB Vist. Cristian comparteix taula tots els dijous entre les 14.25 i les 15.25 hores, al costat d’altres persones expertes en futbol. Aporta un gran valor pels seus coneixements futbolístics, fins al punt que compta amb una secció pròpia: la Cristianpèdia, on cada programa recorda un antic partit del Barça, el resultat i els golejadors. Cristian, en cap cas, és presentat com una persona amb discapacitat intel·lectual, sinó que se’l valora pels seus coneixements.

A la Persona Física : 

Juan Carlos Unzué

Per divulgar la seva malaltia i lluitar per aconseguir drets, ajudes i investigació per als seus companys d’equip, altres 4.000 pacients d’ELA a tot l’Estat.

Va anunciar que té l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica), de la qual va ser diagnosticat al juliol de 2019. Va ser porter de l’Osasuna, FC Barcelona, Sevilla, Tenerife i Oviedo, preparador de porters al Barça, assistent de Luis Enrique a Vigo i Barcelona i primer entrenador a Numància, Racing, Celta i Girona.

Divulga la seva malaltia per aconseguir drets, ajudes i investigació per als seus companys d’equip, altres 4.000 pacients d’ELA a Espanya.

A l’Empresa: 

Topromi (www.topromi.com

Per facilitar l’ocupació i integració de persones en risc d’exclusió social.

La Fundació Topromi, entitat de la Fundació Catalunya La Pedrera, crea l’empresa d’Inserció Topromi per a facilitar l’ocupació de persones en risc d’exclusió social, donant un pas més per a complir amb la seva missió de promoure la integració social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat social. Topromi treballa principalment en quatre serveis: obrador d’envasat de fruita seca ecològica; digitalització documental; manipulats industrials i serveis a les empreses. Qualsevol empresa o entitat que tingui una necessitat de personal per algunes feines concretes pot recórrer a l’empresa d’inserció.

A Topromi es treballa per a la millora de la qualitat de vida de les persones adultes més vulnerables, per això la missió se centra en generar llocs de treball per a persones amb especials dificultats i en acompanyar-los en el seu procés d’integració social i laboral.

A l’estament de l’Administració Pública: 

Ajuntament d’Altafulla (www.altafulla.cat)

Pel seu programa d’acollida a Joves migrants sols. 

Els menors no acompanyats  viuen a l’alberg d’Altafulla des del desembre del 2023.  Es destaquen els bons resultats del pla d’acollida de la vintena de joves migrants que tot just acaben de rebre el Certificat de Primera Acollida després d’un programa formatiu de 150 hores, un exemple d’integració.  

La regidoria de Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament d’Altafulla vol continuar treballant en la creació d’una figura de dinamitzador de joves no emancipats i altres mesures per facilitar l’accés al món formatiu i laboral com el projecte Conversa i Vila del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva del Consell Comarcal del Tarragonès i el programa formatiu per al coneixement de la llengua, la cultura i els recursos d’accés al món laboral de l’Escola Municipal d’Adults d’Altafulla.

El premi serà recollit pels coalcaldes d’Altafulla, Jordi Molinera i Alba Muntadas, i la regidora de Benestar Social i Ciutadania, Eva Martínez. 

Font: Ajuntament d’Altafulla

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *