Posada de llarg del projecte europeu DESIR al refugi de Belagua

El refugi de Belagua Ángel Olorón (Isaba, Navarra) ha estat el lloc escollit per a celebrar la presentació oficial del Projecte DESIR (Desenvolupament Econòmic Sostenible a través de la Itinerància entre Refugis).

L’acte, celebrat aquest 27 de maig, s’ha desenvolupat al mateix refugi, gestionat per la Federació Navarresa de Muntanya i Escalada, un dels socis d’aquest projecte de cooperació europea transfronterera.

La jornada s’ha iniciat amb la recepció i benvinguda dels convidats a càrrec de Martín Montañés, president de la Federació Navarresa, i de José Javier Echandi, president de la Junta de la Vall de Roncal. Posteriorment s’ha fet un presentació de les principals accions del projecte, a càrrec dels representants dels diferents socis de DESIR. Sergio Rivas (Federació Aragonesa de Muntanyisme), ha explicat les principals accions de digitalització del projecte; Camille Leberger i Julien Lageat (FFCAM-Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya), han exposat la filosofia i el precedent de DESIR; Jean Claude Emlinger i Maxime Hadjadj (FFRP-Federació Francesa de Senderisme) han exposat les principals accions del projecte pel que fa al senderisme homologat; Jordi Gavaldà (Conselh Generau d’Aran), ha fet una breu exposició sobre el treball d’informació nivològica que tindrà el projecte; Philippe Serre (Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes), ha parlat sobre el paper de l’educació ambiental dins del projecte; Berenguer Vidal (Centre Excursionista de Catalunya), ha exposat les principals accions en infraestructures que es duran a terme durant els 3 anys d’execució de DESIR; Xavier Velasco (NASUVINSA), ha centrat la seva intervenció en la dinamització de les PIMES; mentre que Josep Casanovas (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya), ha presentat la tercera edició del Col·loqui internacional de Refugis dels Pirineus, en el qual s’ha començat a treballar i que es farà el mes d’abril de 2025 al llarg de dos dies al centre cultural el Casino-Teatre d’Alp (Cerdanya). Finalment ha tancat l’acte Xabier Larraya, en representació del Departament d’Esports i l’Activitat Física del Govern de Navarra.

L’objectiu d’aquest nou projecte transpirinenc, integrat dins de la convocatòria de projectes del programa Interreg-POCTEFA (2021-27), cofinançats per la Unió Europea, és millorar la connexió, la gestió de les reserves i l’allotjament, la promoció del senderisme homologat entre refugis i el coneixement de la major part dels refugis de muntanya guardats dels Pirineus. DESIR és un projecte continuista que pretén aprofundir i ampliar la feina realitzada per ENTREPYR, un anterior projecte de cooperació transfronterera que es va dur a terme en el període anterior 2014-2020.

Les principals accions del projecte, que s’hauran de desenvolupar durant 3 anys, fins al 31 de desembre de 2026, són les següents: millorar la digitalització del web d’Entrepyr, amb la implementació de la cartografia ATES per a les rutes hivernals, l’ampliació i millora de rutes d’interconnexió entre refugis o la celebració d’un tercer col·loqui internacional de refugis pirinencs, l’organització del qual anirà a càrrec de la FEEC durant la primavera de 2025. DESIR també aposta fortament pel senderisme homologat amb la realització d’un profund estudi de l’estat dels dos senders pirinencs per excel·lència: el GR 10 francès i el GR 11 espanyol i de la xarxa de senders transfronterers (GRT’s), que connecten ambdós senders de gran recorregut. Aquesta xarxa de senders també s’integrarà en la plataforma web d’Entrepyr. Altres accions destacades del projecte seran la realització d’una aplicació mòbil, algunes inversions en matèria de depuració d’aigües i suport energètic sostenible en alguns refugis i la sensibilització dels usuaris de refugis mitjançant diferents accions a càrrec de la Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes.

La FEEC, amb un pressupost de 120.194€, és un dels socis beneficiaris d’aquest projecte amb un pressupost global d’1.549.432,10 euros finançat en un 65% pels fons europeus FEDER. La resta de socis que acompanyaran a la Federació en el projecte són els següents: la Federació Aragonesa de Muntanyisme (FAM), la Federació Francesa de Clubs Alpins i de Muntanya (FFCAM), la Xarxa d’Educació Pyrénées Vivantes , el Conselh Generau d’Aran, el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), la Federació Navarresa de Muntanya i Escalada, NASUVINSA, una empresa associada al Govern de Navarra, la Federació Francesa de Senderisme (FFRP) i el Govern d’Andorra, aquest darrer com a soci associat.

El proyecto POCTEFA DESIR se presenta oficialmente en el refugio de Belagua

El refugio de Belagua Ángel Olorón (Isaba, Navarra) ha sido el lugar escogido para celebrar la presentación oficial del Proyecto DESIR (Desarrollo Económico Sostenible a través de la Itinerancia entre Refugios).

El acto, celebrado el 27 de mayo, se ha desarrollado en el mismo refugio, gestionado por la Federación Navarra de Montaña y Escalada, uno de los socios de este proyecto de cooperación europea transfronteriza. Leer más

Le projet POCTEFA DESIR est officiellement présenté au refuge Belagua

Le refuge Belagua Ángel Olorón (Isaba, Navarre) a été le lieu choisi pour célébrer la présentation officielle du projet DESIR (Développement économique durable par l’itinérance entre refuges).

L’événement, qui s’est déroulé le 27 mai, s’est déroulé dans le même refuge, géré par la Fédération navarraise de montagne et d’escalade, l’un des partenaires de ce projet de coopération européenne transfrontalière. Lire la suite.

Font: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *