Presentat el cartell i el programa de la Festa Major de Sant Pere 2024


L’Ajuntament de Reus ha presentat aquest matí el programa de Sant Pere d’enguany i també la imatge que l’acompanyarà i que farà de crida a la festa, un cartell de la periodista i fotògrafa Laia Solanellas. Com cada any, la Festa Major torna a marcar el calendari del mes de juny, amb actes oberts i pensats per a tota la ciutadania, dirigits a públics de totes les edats i que combina actes tradicionals, amb música i propostes festives diverses.

Des de ReusCultura s’ha volgut posar en valor la suma de voluntats i esforços de moltes entitats i persones a títol individual que dediquen hores a mantenir vives les tradicionals de la ciutat i fer-les arrelar en les generacions més joves. La presentació del programa de la Festa Major de Sant Pere 2024 s’ha fet la mateixa setmana de Corpus, una celebració que començarà el dijous 30 de maig i que s’allargarà fins diumenge.

La música
Aquesta Festa Major de Sant Pere té un accent posat en l’oferta musical. Bona part del gruix dels concerts es concentraran els dies 21, 22 i 23 de juny, amb motiu de les Barraques 2024. El primer dia actuaran Ginestà, El Pony Pisador iFescat Goes Punk, És cosa de 3 i el grup de percussió Bombastik. El dia 22 serà el torn de La Fúmiga, el Senyor Oca, La Cosina, Meli Perea (a través de Cases de la música), El Cantante del Greco i Insània Circ. Finalment, el dia 23 de juny, actuaran Amygdala, Mama Dousha i Paula Fitzz.

Abans, però, el dissabte dia 15 començarà la música de Sant Pere Reus 2024 amb un concert a la plaça de la Llibertat, amb Lal’ba, aquest grup català de música i pop electrònic, que va ser finalista del Sona 9 de l’any 2021 i 31 Fam, grup de música urbana i trap, format per 6 joves.

A banda dels concerts vermuts, les orquestres de les revetlles, la Nit de Marxa, el ball de gralles i altres actuacions amb música com la del sopar del bou i arròs, una de les novetats és que torna la revetlla electrònica de Sant Pere, la Petra Dance, i que es farà el dia 28 de juny, al Parc de la Festa.

Actes programats
La festa comença el dia 14 de juny amb el repartiment del programa de Festa Major, un concert de gralles a la Prioral, i l’endemà, el Mercat al Mercadal. Tot i que l’inici oficial és el dia 24, amb el Pregó de la Festa Major, el lliurament del Tro de Festa, i l’encesa de la primera Tronada.

D’entre els actes programats, destaquen algunes novetats:

– El 62è concurs de sardanes serà el diumenge dia 16 i serà puntuable pel campionat de Catalunya de Sardanes.

– L’assaig del Seguici es farà el dia 21 enlloc del dia 22, com era habitual, perquè el 22 de juny hi haurà la Diada Castellera al Mercadal.

– El dia 23 de juny a la tarda hi haurà la rebuda del foc del Canigó per repartir-lo des de la plaça de la Llibertat a totes les poblacions del voltant. Tot seguit s’encendrà la foguera i finalment es farà la cercavila de foc.

– La cercavila del Masclet, que es farà el dia 24 al vespre, canviarà el recorregut per passar per carrers més amples. Començarà a la plaça del Mercadal i anirà cap al carrer de les Galanes, la plaça de Catalunya, el raval de Santa Anna, el carrer de Monterols i la plaça del Mercadal.

– Hi haurà dos espectacles infantils: un de musical, el dia 25, a la plaça d’Anton Borrell, i un altre el dia 26, al Mas Iglesias.

– Les Varieteés de Sant Perico, organitzades pel Bravium Teatre, es faran els dies 25, 26 i 27 de juny a La Palma.

– El dia 26 es faran els Cóssos a la plaça del Mercadal, amb les colles del Seguici lluitant per ser les guanyadores i més hàbils, el mateix dia que acabarà amb la Nit de Fer l’Índiu.

– El dia 27 serà el dia de la cercavila del Seguici Petit, que acabarà amb el sopar del Bou i Arròs i el ball de gralles, tot a la plaça Anton Borrell.

– I, finalment, els actes més tradicionals i populars de la festa, amb l’Anada a Completes del dia 28 i, els balls de lluïment el matí de Sant Pere, i la Professó la tarda del dia 29.

Festa inclusiva i per a tothom
Amb la voluntat que sigui una festa per a tothom i, juntament amb la regidoria de Benestar, es manté el tram tranquil estrenat l’any passat, tant pel Seguici Petit, al carrer de l’Hospital, com per a la Professó, al carrer de Sant Pere Apòstol. També hi haurà un entarimat per mobilitat reduïda a la plaça del Mercadal els dies 27, 28 i 29.

Una altra de les novetats és que es retransmetrà en llengua de signes tant el Pregó de Sant Pere com la retransmissió dels balls de lluïment que fa Canal Reus el dia 29 al matí.

Laia Solanellas i el cartell de Sant Pere 2024
Laia Solanellas, a les xarxes @amiplim, és de Reus i va estudiar Publicitat i Relacions Públiques a la URV. Des de fa 15 anys exerceix de periodista i fotògrafa. Recentment, ha guanyat el premi Mañé i Flaquer en Fotoperiodisme (2023), així com el premi de Fotoperiodisme de la Fundació Reddis de Reus (2021). També ha estat guardonada en tres ocasions amb el premi català de fotografia de la Nit dels Castells, entre d’altres.

En la presentació del cartell ha explicat que, “en rebre l’encàrrec per fer el cartell vaig sentir un gran honor i responsabilitat, a la vegada que ràpidament vaig tenir clar que la Tronada havia de ser la imatge, en tant que element representatiu i distintiu de la nostra Festa Major de Sant Pere, així com vertebrador. Des del meu punt de vista, Sant Pere és la Tronada, el foc, el fum, el taronja i el vermell, la passió i l’eufòria, elements que he volgut plasmar simplificant-ho a través d’un bodegó amb un dels 33 mascles que en formen part”.

“Jugant amb la il·luminació, he volgut representar l’esclat de la Tronada, amb un cartell on el fum —roent com el foc— ocupa l’espai a l’aire tal com passa a la plaça del Mercadal quan acaba de petar. És a dir, l’esclat de la Festa Major, l’inici de la passió reusenca”.

“En el disseny de la tipografia també he incorporat dos elements que fan referència directa a Sant Pere, com és la Prioral i una de les tres claus, així com la imatge de la Rosa de Reus, representada en la seva forma més antiga i considerada l’original, de l’any 1391, i que podem veure, per exemple, a la plaça del Castell. Els elements han estat dissenyats per la meva germana, dissenyadora gràfica i publicitària, Paula Solanellas. La disposició de les lletres al cartell és totalment quadrada, en una al·legoria al recorregut que fa la Tronada a la plaça del Mercadal”, ha conclòs Solanellas.

Font: Ajuntament de Reus

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *