La URV col·labora en un projecte per millorar la formació doctoral i qualitat institucional d’universitats africanes


L’objectiu d’aquest projecte és que Senegal, Guinea i República Democràtica del Congo impulsin polítiques nacionals de recerca i que les universitats estableixin estàndards d’avaluació de la qualitat de la recerca

L’Escola de Doctorat de la URV i AQU Catalunya participen en un projecte internacional per contribuir a la millora de la qualitat de la recerca de tres països africans: Senegal, Guinea i República Democràtica del Congo. Aporten la seva experiència a les agències d’avaluació per establir polítiques de recerca i a les diverses universitats a l’hora d’aplicar els mètodes i processos d’avaluació de la qualitat.

El projecte “Capacitation pour l’évaluation et l’assurance qualité des formations doctorales et de la recherche (QADoc)”, finançat pel programa Erasmus+ de la Unió Europea, l’integren agències de qualitat i universitats europees i africanes per formar les organitzacions dels tres països africans perquè impulsin agendes pròpies de recerca que abordin els reptes socials i econòmics de les seves regions. La forma d’assolir aquesta fita és a través de la capacitació que les agències i universitats europees proporcionaran sobre formació doctoral i qualitat institucional.

Amb aquesta finalitat la URV acollirà l’any vinent els representants de les universitats i les agències de qualitat africanes, que vindran a conèixer l’experiencia de l’Escola de Doctorat en l’organització de l’avaluació del doctorat i de la recerca acadèmica, els processos interns i la comunicació.

D’aquesta manera les universitats podran establir estàndards i criteris d’avaluació de la qualitat de la recerca i de les respectives escoles de doctorat, formar el personal que hi treballa i saber com aplicar els diferents mètodes d’avaluació de la qualitat en funció del seu context. Alhora, les agències de qualitat i els ministeris de Senegal, Guinea i República Democràtica del Congo podran desenvolupar polítiques nacionals de recerca i professionalització de les agències.

La reunió inicial del projecte s’ha fet del 22 al 24 d’abril a Dakar (Senegal), amb la participació de totes les institucions implicades: l’associació internacional d’universitats Obreal, que lidera el projecte conjuntament amb l’Agència Nacional de Garantia de la Qualitat de Senegal i la Universitat Cheikh Anta Diop de Dakar, així com l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya, la Universitat de Beira Interior i A3ES (Portugal) i la Universitat de Montpeller (França). Fins al novembre de 2026 treballaran conjuntament per assolir els objectius marcats.

Font: URV

Comparteix a les teves xarxes socials!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *